Rim na sedam brežuljaka i hrabrost naroda: Čime je Rusija zadivila Napoleona

© Wikipedia / Albreht AdamNapoleon pred spaljenom Moskvom
Napoleon pred spaljenom Moskvom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska francuskog imperatora Napoleona 24. juna 1812. godine, bez objave rata, izvršila je invaziju na teritoriju Rusije. Ruska vojska se suprotstavila strategijom paljenja zemlje i izbegavanjem velikih bitaka. Čime je još Rusija zadivila francusku vojsku?

Taktika ruske vojske

Taktika ruske vojske je bukvalno porazila Napoleona. Pod vođstvom generala Barklaja de Tolija, vojska se držala taktike stalnog povlačenja: iz Vitebska, Smolenska, na kraju i iz Moskve. Rusi su ušli u samo dve bitke sa Francuzima do trenutka kada je general Mihail Kutuzov preuzeo komandu nad vojskom.

Prešavši granicu ogromnog Ruskog carstva francuske vojnike su sačekali pusti gradovi i glad. Odmah je počela panika. Bonaparta, dok je bio na ostrvu Sveta Jelena, se sećao: „Moji pukovi, zaprepašćeni što posle toliko teških i ubilačkih prelaza plodovi njihovog truda izgledaju sve dalje, počeli su zabrinuto da gledaju na daljinu koja ih razdvaja od Francuske“.
© Wikipedia / Javno vlasništvoNapoleon Bonaparta na carskom tronu, naslikao Žan Ogist Dominik Engr, 1806
Rim na sedam brežuljaka i hrabrost naroda: Čime je Rusija zadivila Napoleona - Sputnik Srbija
Napoleon Bonaparta na carskom tronu, naslikao Žan Ogist Dominik Engr, 1806

Debele zidine

Priča o neprobojnim zidinama Smolenska zauzima celu jednu stranicu u Napoleonovim beleškama. Posle oduševljenja divnim pogledom na grad, Napoleon nastavlja da opisuje besmislene pokušaje osvajanja.

„Upotrebio sam svu artiljerijsku rezervu da bih izvršio proboj, ali uzalud, naša topovska đulad su zapinjala u neverovatno debele zidine i nisu eksplodirala. Bilo je moguće uraditi samo jedno, usmeriti svo naše oružje na dve kule, ali nismo znali koja je debljina zidova“.

Požari

Kretanje Napoleonove vojske je bilo praćeno požarima, paljeni su gradovi, putevi i usevi. Rusi su palili sve: kuće, prodavnice, ulice. U Smolensku, Gžatsku i Malom Jaroslavu Francuzi su sami gasili požare.

Napoleon je u beleškama primetio sa tugom: „Moskva se pretvorila u more vatre. Pogled sa balkona Kremlja bio bi dostojan Nerona, koji je zapalio Rim, što se mene tiče, ja nikada ovo ne bih uradio, od ove užasne slike kao da mi je srce prokrvarilo“. 

Moskva

Umetnost ruskih graditelja je zadivila Napoleona. On je u svojim memoarima opisivao kule Smolenska i na taj način opravdavao svoj vojni neuspeh.

Moskva je oduševila francuskog imperatora: „Sagrađena je kao Rim, na sedam brežuljaka, Moskva pruža slikovit pogled“.

Treba videti sliku grada koji je poluevropski, poluistočni, sa dvesta crkava i hiljadu poglavlja koji se nad njim nadvijaju, kako bi se razumelo to što smo mi doživeli, kada smo sa Poklone gore videli ispred sebe Moskvu“.

Putevi

Napoleon je prošao mnogim ruskim putevima i skoro svi su mu bili teški za osvajanje. U svojim sećanjima Bonaparta je ruske puteve nazivao izuzetno neprohodnim.

„Nedostatak informacija o stanju na putevima, nepotpune i nepouzdane mape, bili su razlog što se nisam usudio da vojsku uputim u više pravaca, jer ništa nije moglo da dokaže postojanje prohodnih puteva", pisao je Napoleon.

Partizani

Napoleona je najviše iznenadilo i izazvalo poštovanje ponašanje ruskog naroda.

O narodu je Napoleon rekao: „Najstrašnija vojska ne može uspešno da vodi rat protiv naroda, koji je rešio da pobedi ili da umre. Nismo više imali posla sa stanovnicima Litvanije, ravnodušnim posmatračima velikih događaja. Čitavo rusko stanovništvo je u trenutku našeg dolaska ostavljalo svoje domove. Na našem putu smo videli samo napuštena i zapaljena naselja. Odbeglo stanovništvo je formiralo bande koje su se borile protiv nas“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala