SPUTNJIK SRBIJA
Putovanja po Rusiji:
Gde se mogu videti sneg crven kao lubenica i dolina lotosa
Turistički fotograf Andrej Belavin putuje po Rusiji kako bi u svojim radovima pričao o ovoj zemlji. U intervjuu za Sputnjik, on je podelio svoje neverovatne utiske o polarnoj svetlosti na Koljskom poluostrvu i jedinstvenom prirodnom fenomenu subpolarnog Urala — „crvenom snegu", a objasnio je i šta bi trebalo da se radi pored ribolova u Astrahanjskoj oblasti. Takođe, savetuje svima da je posete.

Svesno sam odbio 2013. godine da putujem u inostranstvo kako bih putovao po Rusiji.
Želim svojim radom da pomognem razvoju domaćeg turizma. Siguran sam da ako želite impresivnu avanturu, ne morate da idete predaleko. Svako od nas je pomalo istraživač, što znači da se u našim rodnim mestima može organizovati lep obilazak. Ja sam opijen energijom prirode, inspirisan sam njenom lepotom i raznolikošću.
Jezero Baskunčak — naš odgovor slanom jezeru Salar de Ujuni
© Foto: Andrej Belavin
Volim Sever. Ti surovi pejzaži prodiru u srce.
Tamo definitivno postoji magija. Nije ni čudo što Koljsko poluostrvo povezuju sa Hiperborejom — legendarnom severnom zemljom iz drevne grčke mitologije.
Otišao sam tamo nadajući se da ću zateći polarnu svetlost i video sam je prve noći.
Još uvek se sećam da sam se oduševio kao dete, jer je to bio najemotivniji trenutak tokom mnogo godina lutanja. Bilo je to kao da je tuba sa bojom pukla na nebu, blicevi su se vrteli i svetlucali nekoliko sati, a ja doslovno nisam mogao da odvojim pogled od tog prizora.
Pored obale Barencovog mora, stigao sam i do Hibinskih planina.
Ovde se mogu videti i drugi planinski lanci, na primer, Lovozerske tundre. Koljsko poluostrvo se može beskrajno istraživati, kao i njegovi fjordovi, vodopadi, zalivi i jezera neverovatne lepote.
Nije samo Sever interesantan. Astrahanjska oblast je neverovatan region!
Po mom mišljenju, to je jedna od najpotcenjenijih turističkih lokacija. Nedavno sam je posetio peti put i ponovo čuo pitanje prijatelja: 'Pa kako ide pecanje?' Ali pored pecanja, ima još mnogo zanimljivih stvari: zapanjujuće stepe, prave pustinje sa dinama, iskopine drevnih gradova, najjužniji Kremlj Rusije, slana jezera i neverovatno lepa delta Volge sa stotinama kanala i rukavaca.
Dva puta sam bio na jezeru Baskunčak, odakle se dobija so već vekovima.
Pruga je postavljena tačno na vodenu površinu, duž koje se može hodati i možete se osećati kao heroj japanskog crtanog filma Hajao Mijazaki 'Začarani grad'. U blizini se nalazi planina Veliko bogdo, visoka samo 170 metara. Ona je jedna od planina koje najbrže rastu na svetu.
U aprilu padine Velikog bogda pokrivaju tepisi divljih lala.
Prošlog proleća sam došao da ih fotografišem i našao sam se u opasnoj situaciji. Vreme se naglo pogoršalo, pojavili su se preteći oblaci — pljusak, grmljavina. A to je užasna stvar u stepi.
Padina planine Veliko bogdo
© Foto: Andrej Belavin
Kao da se nalazite na glatkom listu papira sa jednim stranim telom, bubuljicom na čelu koja privlači munje. Neprekidno su bile svuda unaokolo, stotinama metara dalje i stvarale užas. Imao sam samo jednu želju, da pobegnem i sakrijem se. Tada sam lako izašao na kraj sa munjama. Na svu sreću, oluja se neočekivano završila, kao što je iznenada i došla.
Za mene je najsnažniji utisak ostavila delta Volge u Astrahanjskoj oblasti.
To je idealno mesto za posmatranje ptica i razgledanje zvezda. Noću rep Mlečnog puta puzi prema nebu, vide se komete i kiše meteora. Tokom dana možete špijunirati labudove, pelikane, čaplje, kormorane i druge ptice, kojih ima na hiljade. Možete i da fotografišete najveću dolinu lotosa na planeti. Njegova šikara se proteže kilometrima i do samog horizonta. U regiji Astrahanj su najukusnije lubenice!
Procvetali lotos
© Foto: Andrej Belavin
Subpolarni Ural — otkriće ove godine!
Lokalne planine mnogi ne shvataju ozbiljno zbog njihove veličine. Ali, mene su opčinili veličanstveni pogledi. Tamo se nalazi najviša tačka planinskog sistema, kao i njegov najlepši vrh.
Zbog udaljenosti i nepristupačnih predela, ovde se uglavnom planinari.
Predeli su toliko lepi, da nije važno što je ruta teška. Šumska zona subpolarnog Urala pripada UNESKO svetskoj baštini 'Komijske prašume' i odnosi se na jedino preostalo veliko područje netaknute severne tajge u Evropi.
Tokom putovanja sam sreo čuvare irvasa, koji ovde dolaze leti iz Tjumenske oblasti.
Početkom juna oni postavljaju šator, a vraćaju se sredinom avgusta. Njihova ogromna stada pasu u planinama i klisurama, neke životinje se izgube i tumaraju u malim grupama. Jedan od njih upao je u naš kamp u podnožju planine Narodnaja.
Penjući se na njegov vrh, naišao sam na neverovatan prirodni fenomen koji nikada nisam ranije video — 'crveni sneg'. Alge hlamidomonade, koje vole niske temperature, velikom brzinom se množe na snežnim poljima i krase ih.
Kada hodate po tako neobičnom prekrivaču, jasno možete osetiti miris lubenice u vazduhu.
— Andrej Belavin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala