Beogradski institut potvrdio: Izolovan britanski soj, zaražena putnica bila negativna na PCR testu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaIzrada brzih testova za virus korona u laboratoriji "Skolkovo" u Moskvi
Izrada brzih testova za virus korona u laboratoriji Skolkovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog virusa korona.

„Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je za Tanjug profesorka Tanja Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da je u Srbiju stigao britanski soj.

„Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome“, rekao je Vučić i dodao da su ispraćeni svi kontakti te žene i da su pokušali da ih izoluju.

Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) radi Veterinarski institut iz Kraljeva još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.

Britanski soj virusa korona još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je juče da je važno da se građani što pre vakcinišu jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

„Mutacije će se događati i ubuduće tako da se mora pratiti situacija kako bi se videlo da li ta efikasnost ostaje ili su potrebne manje promene u vakcini. Ono što sada znamo, jeste da su vakcine efikasne za sve viruse koji su u cirkulaciji“, naveo je Ivanuša.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala