Gojko Perović: Đukanović neumoran u pravljenju podela

© Sputnik / Nikola BižićOtac Gojko Perović
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović „neumoran u pravljenju i produbljivanju podela“ u zemlji.

Perović je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva, iako ima nacionalni predznak, crkva svih vernika, bez obzira na naciju.

Perović je za agenciju MINA naglasio da crkvu ne zanimaju identitetske podele, jer je ona, kako je naveo, namenjena svim ljudima dobre volje, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu“, poručio je Perović.

On je ocenio da Đukanović nije razumeo građane države čiji je predsednik, kao što, kako je rekao, ne razume sopstvenu crnogorsku istoriju.

Perović je naglasio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, „koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva s Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni svestenici, vladike i monasi“.

Đukanović je ranije danas optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz devedesetih, a Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao je „najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma“, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala