Francuska predložila uvođenje efikasnih sankcija Rusiji

© REUTERS / POOL NewMinistar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan založio se uoči zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova EU u Briselu za „efikasne“ sankcije protiv Rusije u vezi sa slučajem Alekseja Navaljnog.

Ministar je podsetio da će se u ponedeljak održati sastanak ministara spoljnih poslova EU na kojem će se, između ostalog, razgovarati o hapšenju ruskog blogera Navaljnog i sankcijama protiv Rusije.

„Što se tiče sankcija, neophodno je da one budu zaista efikasne. A razgovori o ovoj temi biće održani sutra na Evropskom savetu“, rekao je Le Drijan za radio-stanicu „Frans inter“, odgovarajući na pitanje o potrebi jačanja sankcije protiv Rusije.

​Francuski ministar još jednom je pozvao na rasvetljavanje okolnosti slučaja Navaljni i kritikovao dejstva bezbednosnih snaga na subotnjim neodobrenim protestima u Rusiji, nazivajući pritvaranje „odbacivanjem vladavine zakona“ i rekavši da je to neprihvatljivo.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Hapšenje Navaljnog i protesti u Rusiji

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije. Pristalice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala