Đukanović na Kongresu DPS-a : Nova vlast u Crnoj Gori služi interesima drugih država

© DPSMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović tvrdi da je u novoj vladajućoj većini u toj zemlji koalicija koja služi interesima drugih država, prvenstveno onih koje svojataju Crnu Goru i vide je kao deo, kao je rekao, srpskog sveta, a globalno i kao deo ruskog sveta.

Đukanović je, u uvodnom referatu i ekspozeu na vanrednom Devetom kongresu DPS-a, podsetio da ta stranka nakon izbora nije uspela da formira vladu, pa je zbog toga organizovao vanredni kongres.

Navodi da je, međutim, ta stranka prihvatila izborni rezultat kojem su doprineli, smatra, i „manipulacija verskim osećanjima“ i „otvoreni hibridni rat“, preneo je Tanjug, pozivajući se na „Vijesti“.

Naveo je da je bilo i drugih pritisaka „kojima ovog puta nismo uspeli da se odupremo“.

„Mi smo snaga naše države. Posle 30 godina trebalo je da DPS ode u opoziciju pa da parlamentarna manjina prizna rezultate izbora i pokaže da poštuje izbornu volju građana“, rekao je Đukanović.

„SPC najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma“

Đukanović se obrušio i na Srpsku pravoslavnu crkvu, rekavši:

„Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena u SPC kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novijeg doba“, prenela je RTCG.

Zastava Crne Gore - ilustracija - Sputnik Srbija
Član Glavnog odbora DPS: Crnogorsku vladu prožima četništvo, SPC bila pokretač svih genocida

On je rekao da je SPC navodno branila ugrožene svetinje „iako je pokušavala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu, koju su gradili crnogorska država i građani“.

Srbija se, nastavio je dalje Đukanović, uključila u odbranu navodno ugroženih Srba u Crnoj Gori, pa se sada, kako je naveo, brine i za izbore u Nikšiću i popis.

Đukanović je rekao i da su složena iskušenja kroz koja Crna Gora prolazi, navodeći da odgovor mora biti nikada hrabriji sa jasnom strategijom.

„Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Podsetimo, Predsedništvo DPS-a juče je jednoglasno predložilo da kandidat za predsednika partije bude Milo Đukanović.

Predsedništvo je predložilo da kandidati za potpredsednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Od ukupno predloženih osam biće izabrana četiri potpredsednika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala