Upoznajte rusku krstaricu „Admiral Nahimov“ – okosnicu ruske vojne mornarice

© Sputnik / Oleg Lastochkin / Uđi u bazu fotografijaTeška nuklearna raketna krstarica "Admiral Nahimov" u Barencovom moru.
Teška nuklearna raketna krstarica Admiral Nahimov u Barencovom moru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove rakete, savremena oprema, jedinstvene borbene mogućnosti, sve su to osobine nuklearne raketne krstarice „Admiral Nahimov“ projekta 1144 „Orlan“ koja će 2022. godine zameniti krstaricu „Petar Veliki“ na poziciji komandnog broda Ruske mornarice. Sputnjik otkriva kako će modernizovani brod ojačati rusku flotu.

Kruzeri projekta 1144 „Orlan“ su najveći ratni brodovi na svetu posle nosača aviona. Deplasman im je 25.800 tona, dužina – 250 metara, širina – 28,5 metara, posadu čini 760 članova.

Prvi rang

Rusija ima dva broda ovog tipa, drugi „Petar Veliki“ je u sastavu Severne flote i biće modernizovan čim „Admiral Nahimov“ uđe u službu. Oba broda su naoružana do zuba i mogu da poraze svaki cilj.

„Petar Veliki“ nosi 20 uređaja za lansiranje protivbrodskih raketa P-700 „Granit“, raketne sisteme „Osa M“, „Kinžal“ i S-300F, artiljeriju „Kortik“ i AK-630, protivpodmornička torpeda „Metelj“ i „Vodopad“, raketne bacače i automatski dvocevni top AK-130.
Ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov - Sputnik Srbija
Kako će izgledati novi ruski nosač aviona

Nuklearni pogon omogućava ovom brodu samostalnu plovidbu od dva meseca i maksimalnu brzinu od 31 čvora. Ove krstarice mogu da funkcionišu u polarnim uslovima i da štite vojno prisustvo Rusije u Arktičkom regionu.

Svi brodovi polako zastarevaju. Ako je krajem 1980-ih i početkom 1990-ih „Orlan“ mogao da se suprotstavi svakom protivniku, danas je drugačija situacija. S obzirom da Rusija ima poteškoća sa izgradnjom velikih ratnih brodova prve klase, u Ministarstvu odbrane su rešili da modernizuju postojeće i pre svega da ih osnaže novim naoružanjem.

Platforma Protivvazduhoplovne odbrane (PVO)

„Admiral Nahimov“ je otišao na remont još 1999. godine, ali su radovi započeti 2013. godine, kada je Ministarstvu odobren veći budžet. Kompanija „Sevmaš“ u Severodivinsku je 2015. godine uklonila sa broda staru opremu. Završetak modernizacije bio je planiran za 2018. godinu, ali su rokovi nekoliko puta pomerani.

U maju prošle godine zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavio je da će ova teška krstarica biti jedna od prvih koja će dobiti hipersonične rakete „Cirkon“. Rakete lete do svojih ciljeva devet puta brže od brzine zvuka, što ih čini neuhvatljivim za bilo koji PVO sistem. Domet im je oko 1.000 kilometara. „Cirkon“ je superiorniji od američkih podzvučnih protivbrodskih raketa „Harpun“, čiji je domet 130 kilometara.

Ruska raketna krstarica Admiral Nahimov - Sputnik Srbija
„Forbs“ priznao: Ruski ratni brod „Admiral Nahimov“ najmoćniji u svetu

„Orlan“ je uvek imao moćni PVO sistem.

Pre modernizacije „Nahimov“ je imao ZRS S-300F „Fort", a sada će dobiti pomorsku modifikaciju protivvazdušnog sistema dugog dometa S-400. Ovaj sistem može da presretne nevidljive avione i druge vazdušne ciljeve, uključujući krstareće i balističke rakete. Raketa 40N6 pogađa objekte na udaljenosti do 400 kilometara.

Pretpostavlja se da će „Admiral Nahimov“ dobiti arsenal od 96 raketnih sistema PVO S-400, što će ovaj brod učiniti jednim od najzaštićenijih od vazdušnih napada na svetu.

Osamdeset ćelija 

Raketni sistem „Kortik“ će biti zamenjen savremenim „Pancir-ME“, a protivvazdušne rakete „Osa-M“ novim sistemima „Redut“.

Modernizacija će u najvećoj meri uticati na udarne sisteme. Pored „Cirkona“, „Admiral Nahimov“ će biti naoružan i protivbrodskim raketama P-800 „Oniks“ i krstarećim raketama „Kalibar“ dometa do 2.500 kilometara. Sve rakete će biti lansirane iz vertikalnih lansera ZS14 sa 80 ćelija, za čiju je ugradnju sa broda uklonjen sistem P-700 „Granit“.

„Granit“ je svojevremeno bilo oružje brzine od tri maha i dometa 625 kilometara. Nuklearna bojeva glava od 500 kilotona jednim udarcem može da uništi čak i nosač aviona. Ona je velikih dimenzija, duga je deset metara i teška oko sedam tona. Nove protivbrodske rakete imaju manje moćnu bojevu glavu, ali su brže i preciznije.

Planirano je da se obnovi i protivpodmorničko oružje krstarice. „Admiral Nahimov“ će dobiti sistem „Paket-NK“, koji će je štititi od torpeda i podmornica na kratkim rastojanjima. Sistem ima dve vrste municije, termička torpeda MTT i raketna torpeda M-15. Prva torpeda gađaju podmornice na dubinama do 600 metara i udaljenosti do 20 kilometara. Druga vrsta torpeda presreće protivbrodska torpeda u dometu do 1,4 kilometra na dubini do 800 metara.

© Sputnik / Andrey Stanavov / Uđi u bazu fotografijaTorpeda „Paket-NK" na korveti Tihookeanske flote „Savršeni"
Upoznajte rusku krstaricu „Admiral Nahimov“ – okosnicu ruske vojne mornarice - Sputnik Srbija
Torpeda „Paket-NK" na korveti Tihookeanske flote „Savršeni"

„Paket-NK“ je automatizovan, nezavisno otkriva i klasifikuje cilj, određuje parametre kretanja i daje torpedu ili kontra-torpedu jasnu oznaku cilja. Oba torpeda imaju brzinu od 50 čvorova (92 kilometra na sat).

Elektronika broda biće zamenjena savremenijom, što će značajno proširiti mogućnosti upotrebe brodskog oružja. Krstarica će biti opremljena naprednim sistemima za komunikaciju i navigaciju, sistemom za elektronsko ratovanje i sa tri helikoptera Ka-27M. Helikopteri će posadi u velikoj meri olakšati otkrivanje neprijateljskih podmornica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala