Noćne straže zbog migranata?

© AP Photo / Kemal SofticMigranti u Bihaću
Migranti u Bihaću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri povređene osobe, dvojica policajaca i jedan zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), epilog su haosa koji se pre dve noći dogodio u migrantskom kampu u Blažuju, nadomak Sarajeva.

U neredima je učestvovalo 2.000 migranata, a oštećena su policijska vozila i prostorije IOM.

Slike migranata kako kamenuju policiju i prevrću vozila ponovo su obišle region i svet.

Novi sukob u Blažuju novi je i poziv za uzbunu i pokazatelj da je migrantska kriza u BiH davno izmakla kontroli, piše “Dnevni avaz”.

Slike haosa iz migrantskog kampa još jednom su dokazale da se ne radi o humanitarnom, nego bezbednosnom pitanju.

Zbog sve učestalijih napada migranata, građani poručuju da je očigledno jedina opcija da organizuju noćne straže, dodaje "Avaz".

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za studije bezbednosti u Sarajevu i vođa Centra za bezbednosne studije, rekao je za „Avaz“ da je od početka migrantske krize ukazivao na pogrešan pristup upravljanja migracijama u BiH.

Državne institucije moraju da pokažu da neće tolerisati nasilje i ovakvo ponašanje, ali, ako ne znaju da rade, neka podnesu ostavke, kaže Kržalić.

“Mi smo ukazivali na to da sadašnji pristup otvorenih kampova nije dobar. Odnosno, nije dobar zajednički boravak ljudi različitih profila i sa različitih područja na jednom mestu. Ovaj se problem mora rešiti. Migranti jesu odgovorni za ovo što se desilo, ali šta je država uradila da ne dođe do toga”, kaže Kržalić.

On tvrdi da je rešenje vrlo jednostavno, a to je promena pristupa.

“Ne može se desiti da svi borave u jednom kampu. Grupe koje su sklone nasilju moraju se ukloniti i odvojiti od drugih. To je uradila cela Evropa. Moramo ih i izolovati od domaćih meštana koji su skloni kriminalu, narkoticima. Nedavno smo imali slučaj gde je ubijen mladić, sada imamo napad na policiju. Šta je sledeće? Država mora da pokaže da neće tolerisati nasilje i ovakvo ponašanje “, kaže on, preneo je Tanjug.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sankskog kantona, uputio je pismo institucijama BiH u kojem poziva da se zajedničkim snagama preduzmu konkretni koraci u uspostavljanju jake državne koordinacije u upravljanju migrantskom krizom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala