Nemačka objasnila kakve bi bile posledice ako bi se obustavio projekat „Severni tok 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz prema gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministarka ekologije te zemlje Svenja Šulce.

Kako je rekla, odluka o izgradnji ovog gasovoda je bila doneta pre mnogo godina, a trenutno se projekat nalazi u poslednjoj fazi budući da je „Severni tok 2“ praktično izgrađen i odobren iz pravnog aspekta.

„Međutim, ukoliko bi mi sada obustavili projekat, naneli bi sebi štetu i najverovatnije bi se susreli sa sudskim procesima“, istakla je ona, prenosi „RND“.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Amerika je ranije uvela sankcije protiv broda za polaganje cevi „Fortuna“ i njenog vlasnika – kompanije „KVT RUS“. Sankcije su uvedene u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija („CAATSA“).

Ruska kompanija „Gasprom“ je saopštila da, uprkos snažnom pritisku, namerava da završi „Severni tok 2“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala