Da li će Nacionalna garda ostati u Vašingtonu do sredine marta

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteTrupe Nacionalne garde pojačavaju zonu bezbednosti na brdu Kapitol u Vašingtonu
Trupe Nacionalne garde pojačavaju zonu bezbednosti na brdu Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biro Nacionalne garde planira da pozove nekoliko hiljada dobrovoljaca koji će ostati na dužnosti u Vašingtonu do sredine marta.

Zvaničnici Garde najavili su u četvrtak da će otprilike 15.000 vojnika nacionalne garde polako da se vraća u svoje matične države već ovog vikenda.

Tokom protekle dve nedelje, snage Garde raspoređene su u Vašingtonu kako bi dale podršku saveznim službama za sprovođenje zakona tokom inauguracije predsednika Džoa Bajdena, a nakon upada u američki Kapitol 6. januara.

Iako je inauguracija protekla mirno, Garda i dalje ispunjava zahteve američke tajne službe i saveznih organa za sprovođenje reda. Zvaničnici su rekli da će oko 7.000 vojnika verovatno ostati do kraja januara. A juče je razmatran plan da do 12. marta ostane oko 7.000 vojnika, iako su ti detalji još uvek u fazi planiranja, rekao je zvaničnik Nacionalne garde za portal Militeri.

„Svi pripadnici Garde koji ostanu preko 31-dnevne dužnosti za mobilizaciju ostaće na dobrovoljnoj bazi, a njihova naređenja biće modifikovana za novi vremenski okvir. Nećemo nikoga naterati da ostane“, rekao je Nahaki Mekfaden, portparol Biroa garde.

Zvaničnici garde rekli su u međuvremenu da se trupe ni u Vašingtonu ni širom zemlje nisu suočile ni sa jednom bezbednosnom pretnjom na Dan inauguracije.

„Ovde u Vašingtonu nismo imali samo 26.000 vojnika, već je bilo i 7.000 vojnika u 30 glavnih gradova širom zemlje“, rekao je vojni general-major američkog vazduhoplovstva Stiven Nordhaus, direktor Domaćih operacija i razvoja snaga u Birou Nacionalne garde.

„Nije bilo nijednog incidenta za koji znam... Bilo je zaista izuzetno, naše drže su sarađivale sa svojim lokalnim organima za sprovođenje zakona. Bilo je vrlo mirno, zahvaljujući velikim naporima država i Nacionalne garde u svakoj od tih država.“

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala