Zaharova: Pozdravljamo želju Vašingtona da produži START 3

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju na pet godina, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Takvo opredeljenje možemo samo da pozdravimo. Rusija se dosledno zalagala i zalaže za donošenje takve odluke“, navela je Zaharova.

Kako je dodala, Moskva je spremna da „bez odlaganja stupi u kontakt sa američkim Ministarstvom spoljnih poslova u cilju što skorije realizacije produžetka dogovora Sporazuma na pet godina “.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je juče rekla da se američke vlasti zalažu za produženje sporazuma START 3 na pet godina.

„Mogu da potvrdim da će se SAD zalagati za produženje START 3 na pet godina“, rekla je Psaki na konferenciji za novinare.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se START-3 produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala