„Vraćamo se ratovima, već prvog dana“: Tramp junior upire prstom u Bajdena posle napada u Iraku

Pratite nas
„Vraćamo se ratovima, prvog dana“, napisao je Donald Tramp Junior, sin doskorašnjeg američkog predsednika, aludirajući da bi nova administracija Džoa Bajdena mogla da iskoristi nedavne terorističke napade u Bagdadu da poveća vojno prisustvo u Iraku.

Dva teroristička napada dogodila su se u četvrtak u Bagdadu, u kojima su poginule 32 osobe, a 110 je povređeno. Sumnja se da je za napade odgovorna teroristička organizacija DAEŠ (ISIS).

Pojedini mediji sugerisali su da bi Bajden posle tih napada mogao da poveća američku aktivnost u Iraku, budući da je Donald Tramp naložio povlačenje velikog broja vojnika iz te države.

Tramp Junior napisao je da se zbog toga „raduje vašingtonska močvara/rat doo“, aludirajući na delove administracije i američke vojne industrije.

​On je uz svoj tvit podelio i link ka tekstu „Džeruzalem posta“, koji upravo govori da su napadi u Bagdadu „prva spoljnopolitička kriza sa kojom se suočava Bajden“ i da je to „rana prilika da podrži Irak“.

Donald Tramp stariji u svom oproštajnom govoru ukazao je kako je posebno ponosan što „nije započeo nijedan rat“. Tramp je prvi američki predsednik posle Džimija Kartera, čiji je mandat trajao od 1977. do 1981. godine, koji nije započeo napad na neku državu ili intervenciju u stranom konfliktu, iako je njegova administracija „zveckala“ oružjem zbog tenzija sa Iranom ili u Južnom kineskom moru usled pogoršanih odnosa sa Kinom.

Pojedini bliski Bajdenovi saradnici, kao što je Entoni Blinken, koji je predložen za državnog sekretara, ranije su izrazili želju da SAD moraju da zadrže trupe u stranim konfliktima, a neki od njih su bili među velikim zagovornicima američkih ratova u Iraku, Libiji ili Siriji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala