„Sputnjik Ve“ se dobro pokazao: Mađarska kupuje dva milina doza ruske vakcine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov, na konferenciji za medije u Moskvi
Ministri spoljnih poslova Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov, na konferenciji za medije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarska će od Rusije kupiti dva miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Lavrov ističe da se ruska vakcina u Mađarskoj pokazala u najboljem svetlu.

Prethodno je saopšteno da su Rusija i Mađarska zaključile ugovor o isporuci ruske vakcine protiv virusa korona.

„Već smo dobili primerak ugovora koji je potpisala ruska strana. U skladu sa ugovorom obezbedićemo onoliko vakcina koliko je potrebno za vakcinaciju milion građana, tj. radi se o potencijalnih dva miliona doza, imajući u vidu da je reč o dvokomponentnoj vakcini“, rekao je Sijarto.

Kako je naveo, isporuka će se vršiti u tri faze – prvog meseca 300.000, drugog pola miliona, a trećeg 200.000 doza vakcine.

Ruski ministar je rekao da Rusija podržava dalji razvoj saradnje s mađarskom stranom na tom planu.

Kako je rekao, borba protiv virusa korona postala je novi pravac saradnje dve zemlje.

„Znam da su se test partije naše vakcine u Mađarskoj pokazale u najlepšem svetlu. Podržavamo dalji razvij saradnje u toj oblasti“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, mađarski Nacionalni institut za farmakologiju je juče registrovao rusku vakcinu protiv virusa korona. Time je Mađarska postala prva zemlja u EU koja je zvanično dala dozvolu za primenu „Sputnjik Ve“ vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala