Ruska ambasada iznenađena: Proterivanje ruskog diplomate iz Albanije neosnovano

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Tirana, Albanija
Tirana, Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Tirani smatra da je odluka o proterivanju ruskog diplomate, koga je Albanija optužila za kršenje epidemioloških mera – neosnovana.

Takođe se navodi da je ambasada iznenađena sadržajem odgovarajućeg saopštenja za medije Ministarstva spoljnih poslova Albanije.

„Uprkos tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nijednom nije pomenuto tokom kontakata ambasade Rusije i MIP Albanije. Prvi i poslednji put se čulo u verbalnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Albanije od 20. januara 2021. godine, prema kojoj je gospodin Krivošejev proglašen za personu non grata. Pritom, nisu pruženi nikakvi dokazi da je on prekršio antikovid mere  koje su usvojene u Albaniji“, navodi se u saopštenju ambasade, koje je objavljeno na zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

Ruske diplomate su precizirale da je u julu 2020. godine na sastanku ruskog ambasadora sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gentom Cakajem razgovarano o pretenzijama, „uzgred, takođe veoma spornim“, na ponašanje potpuno drugog diplomate. Međutim, taj slučaj je rešen.

Takođe se dodaje da je Alekseju Krivošejevu početkom novembra prošle godine dijagnostikovan kovid 19 i da se on u skladu sa medicinskim protokolom dve sedmice nalazio u samoizolaciji, zajedno sa članovima svoje porodice, strogo poštujući karantin.

Vratio se obavezama tek nakon dva negativna testa na koronu, „i nije imao nikakve spoljne kontakte, izuzev posete medicinskim ustanovama radi testiranja“.

„Smatramo da su optužbe protiv njega neosnovane i izmišljene. S tim u vezi, tvrdnje albanske strane da teže razvoju prijateljskih odnosa izazivaju sumnju“, precizirano je u saopštenju ruske ambasade u Tirani.

Ambasada takođe skreće pažnju na to da se, u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom, ne objavljuju imena diplomata koji su proglašeni za persone non grata što je uslovljeno obavezama države-domaćina da osigura ličnu bezbednost diplomata i članova njihovih porodica.

Podsetimo, ruski diplomata Aleksej Krivošejev proteran je iz Albanije jer je prekršio mere za suzbijanje epidemije virusa korona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Albanije. Zvanična Moskva reagovala je na tu odluku, ističući da takav potez neće ostati bez odgovora i da se radi o očiglednoj provokaciji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala