Odlazak talentovane i lepe Mire Furlan: Iz ovog života je ponela gorčinu

© AFP 2023 / Chris WeeksMira Furlan
Mira Furlan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazak Mire Furlan, jedne od najvećih glumica sa prostora bivše Jugoslavije, za Radeta Šerbedžiju bolna je prilika da se priseti njene ljudske i umetničke izuzetnosti, ali i gorčine koju je, ne svojom krivicom, ponela iz ovog sveta.

Gorčina od politika i podeljenosti

Mira Furlan je bila srećna u pozorištu, na filmu, ali uvek nesrećna sa politikama i podeljenostima, nesporazumima i agresivnošću koje su dolazile iz naroda i zemalja koje pamti. U tom svom raspoloženju je i umrla usled sulude bolesti. Iz ovog života je ponela gorčinu", kaže Šerbedžija za Sputnjik.

Jedna od najosobenijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije preminula je u 66. godini, a vest o njenoj smrti preneli su svi mediji u regionu, ali i svetu, opraštajući se od umetnice velikog talenta i izuzetne lepote.

Talentovana i lepa

Glumac Rade Šerbedžija u izjavi za Sputnjik kaže da je Mira Furlan bila sigurno jedna od najvećih glumica na prostoru bivše Jugoslavije - filmska, pozoriša i televizijska - beskrajno talentovana i lepa.

„Bila je inteligentna i obrazovana, ali i užasno nežna i ranjiva, plaha i nesigurna, neverovatno iskrena, pravdoljubiva i iskrenoljubiva. Takvi njeni stavovi su je koštali 1991. kada se ovde svet prelamao, ogrezao u ratovima i užasima. Ona je sa svojom kosmopolitskom verom u ravnopravnost i jednakost svih ljudi na svetu platila svoj danak. Nije izabrala stranu u tom zaraćenom svetu i morala je nakon napada i užasnih stvari, koje je podnela, da napusti zemlju“, priseća se Šerbedžija.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD gde je izgradila zavidnu karijeru. Uloga Delen u seriji „Vavilon 5“ proslavila u Americi.

Kada se vratila utihnuli su glasovi nacionalista

„Lenka (Udovički) i ja smo u Ulisisu 2002. godine radili ’Medeju’ pa smo je pozvali da igra glavnu ulogu. Bila je briljantna i božanstvena i svi su je u Hrvatskoj dočekali raširenih ruku. Čak su utihnuli i svi oni glasovi ostrašćenih nacionalista i šovinista koji su je oterali iz njene zemlje“, kaže Šerbedžija.

Posle toga je nastavila da dolazi iz Amerike.

„Bila je srećna u pozorištu, na filmu, ali uvek nesrećna sa politikama i podeljenostima, nesporazumima i agresivnošću koje su dolazile iz naroda i zemalja koje pamti. U tom svom raspoloženju je i umrla usled sulude bolesti. Iz ovog života je ponela gorčinu, ali u našim srcima i dušama ostaje upamćena kao briljantna umetnica i zaista izuzetna žena“, naglašava naš sagovornik.

Rajko Grlić: Prava heroina

„Mira je bila najveća jugoslavenska i hrvatska glumica mnogih generacija, ukljućujući i moju. Krhka i snažna, krajnje osetljiva i istovremeno hrabra žena. Bila je začuđujuće  obrazovana i nadasve talentovana. Posedovala  je istančan osećaj za pravdu i snagu, koju u ovim krajevima poseduje vrlo malo ljudi, da javno govori o nepravdi. Imala je  veliku karijeru i život koji ju, uz sve to, nimalo nije mazio. Bila je i takva će zauvek ostati - prava heroina“, ističe hrvatski reditelj Rajko Grlić.

 „Zato otvoreno treba reći da je velika sramota hrvatske kulture što u ovih trideset godina niti jedan  od njenih ministara ili ministarki nije našao za shodno da joj se izvini za nacionalistički pogrom koji je doživela devedesetih i pozovu je nazad, u njenu matičnu sredinu“, smatra Grlić.

Petar Božović: Do groba njen prijatelj

Mira Furlan ostaće upamćena po ulogama u filmovima „Kiklop“ Antuna Vrdoljaka (1982), „U raljama života" (1984) i „Za sreću je potrebno troje“ (1986) Rajka Grlića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića (1986), „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice (1985), a karijeru je nastavila i u američkim serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Glumac Petar Božović kaže da je izgubio dragu osobu i kolegu.

„Kada čoveku umre draga osoba odjednom nestane i dugogodišnje poznavanje. Sećam se Mire kao divne osobe i divne glumice koja je plenila svojom jednostavnošću, izražajnošću, nenapadnim talentom i uočljivom lepotom. Ostajem do groba njen prijatelj i neko ko je voleo. Ostaće mi neizbrisiva u srcu“, ističe Božović za Sputnjik.

Milutin Mima Karadžić: Bio sam začaran

Glumac Milutin Mima Karadžić seća se snimanja filma „Lepota poroka“ sa Mirom Furlan.

„Nekoliko dana pre početka snimanja u bašti ’Madere’ upoznao sam Miru Furlan. Delovala mi je nestvarno. Mislio sam da je to najlepša žena koju sam ikad video. Onda smo porazgovarali. Bila je divna i bio sam začaran njenom pojavom, lepotom, glasom. Nisam bio ni svestan da ćemo snimati tako divan filma. Bila je sjajan partner. Odlična glumica. Bilo je zadovoljstvo raditi sa njom. Zatekla me je vest da je više nema. Šokirao sam se. Poneću jednu divnu damu i koleginicu i sjajnog čoveka u svojim sećanjima. Mira Furlan je bila prilično jedinstvena u našoj kinematogtrafiji i imao sam sreću da radim sa njom jedan od naših najvećih filmova“, ističe Karadžić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala