NATO pozdravlja odluku Bajdena da produži START 3 – Rusija: Može, ali pod jednim uslovom

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) bi trebalo da bude početak novih napora po pitanju kontrole naoružanja u svetu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg komentarišući izjavu portparolke Bele kuće Džen Psaki o tome da se američke vlasti zalažu za produženje tog Sporazuma na pet godina.
„Produžetak Sporazuma nije kraj, već početak napora po pitanju jačanja međunarodnih mehanizama kada je reč o kontroli naoružanja s tim da se u budućnosti pod ovaj dokument uključi veća količina oružja i veći broj država, uključujući i Kinu“, rekao je on.

Stoltenberg je ujedno i pozdravio odluku predsednika Džoa Bajdena da se to realizuje rekavši da svet ne bi trebalo da se nađe u situaciji u kojoj ne postoje nikakvi sporazumi i nikakva ograničenja po pitanju količine nuklearnih bojevih glava.

Rusija: Može, ali pod jednim uslovom

Rusija će podržati spremnost Amerike da se Sporazum START 3 produži ali samo u slučaju ukoliko taj predlog ne bude podrazumevao i nekakve dodatne uslove koji nisu prihvatljivi za Rusiju, izjavio je šef komiteta za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Bondarev.

Kako je rekao, Rusija se zalaže za miran i konstruktivan dijalog, kako bi se stavovi po najvažnijim pitanjima približili s tim da se usvoje odluke koje su u obostranim interesima zasnovanim na principima kompromisa.

„Produženje Sporazuma je u interesu SAD, šef Bele kuće je rekao da će se voditi interesima Amerike prilikom donošenja političkih odluka. Rusija će činiti isto to, sve odluke će se bazirati na sopstvenim interesima“, rekao je on.

Prethodno je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju na pet godina, kao i da se  Rusija dosledno zalagala i zalaže za donošenje takve odluke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala