Nacionalna garda završila u garaži /foto, video/

© REUTERS / BRANDON BELLTrupe Nacionalne garde odmaraju se u dvorištu ispred američkog Kapitola uoči inauguracije
Trupe Nacionalne garde odmaraju se u dvorištu ispred američkog Kapitola uoči inauguracije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na hiljade pripadnika američke Nacionalne garde završilo je u garaži ili po obližnjim parkovima, pošto su ih izbacili iz Kongresne zgrade u Vašingtonu samo dan posle inauguracije Džoa Bajdena. Gardisti su u Kapitolu bili dve nedelje, obezbeđujući zgradu i okolinu posle nereda i upada u Kongres 6. januara.

Nacionalnu gardu iz kongresne zgrade izbacila je policija Kapitola. Velika grupa od oko 5.000 ljudi završila je u javnoj garaži bez interneta, sa samo jednim priključkom za struju i jednim toaletom sa dve kabine, objavio je američki list „Politiko“.

​Drugi pripadnici Nacionalne garde, morali su da se snađu na drugi način, a mnogi su morali da prenoće napolju, na vašingtonskoj temperaturi od samo četiri stepena, koliko je bilo u četvrtak kada je gardistima naloženo da napuste zgradu, piše američki list.

„Prethodnih dana senatori i kongresmeni su dolazili da nam čestitaju i da se slikaju sa nama. Sada im više nismo potrebni i oni su nas oterali u ćošak garaže. Osećamo se neverovatno izdatim“, rekao je jedan od pripadnika Nacionalne garde za „Politiko“.

U Vašingtonu je boravilo više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde, veliki broj njih bio je smešten u Kongresu, koji je izgledao kao vojna baza, dok je američka prestonica nalikovala na tvrđavu.

​Gardisti su posebno kivni što im je za odmor posle dvanaestočasovnih smena određeno da budu usred izduvnih gasova automobila, daleko od dobrih uslova.

​Brojni senatori i kongresmeni pobunili su se zbog ovakovog odnosa prema vojnicima, pa je delu pripadnika Nacionalne garde dozvoljeno da se vrati u kongresnu zgradu, dok se policija Kapitola izvinila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala