Može li istorija bilo čemu da nas nauči?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nagrađivani ruski pisac Leonid Juzefovič ekskluzivno za Sputnjik otkriva zbog čega smatra da istorija ničemu ne može da nas nauči. Veliki pisac odgovara i na pitanje zašto ga najviše interesuje period građanskog rata u Rusiji, ali i kako je zavoleo srpsku književnost, našu epsku poeziju ali i Andrića, Selimovića, Pavića.

Kako se za pozorište adaptira jedan od najvećih i najkompleksnijih svetskih romana – Ana Karenjina, saznajemo od reditelja istoimene predstave, nedavno premijerno izvedene u Niškom pozorištu, glumca Irfana Mensura.

Da li je knjiga „Paper. Pen. Pandemic ( „Papir, pero, pandemija“) izuzetni zbornik radova svetskih karikaturista, još jednom potvrdila da su naši karikaturisti i dalje u samom svetskom vrhu – za „Orbitu kulture“ otkriva karikaturista Jugoslav Vlahović, autor čiji su se radovi našli u ovoj knjizi.

U čemu je tajna uspeha njihove porodične radionice, kolike su razlike u pristupu filmu i teatru ali i gde su sličnosti u kreiranju umetnički uverljivih slika – u razgovoru za Sputnjik otkrivaju  pozorišna rediteljka Ana Tomović i filmski režiser Vuk Ršumović, jedan od najpoznatijih umetničko-bračnih parova.

O nagradi „Istočna zvezda“ koju mu je dodelio filmski festival u Trstu, o glumi kao eksperimentu nad sobom, ali i o uništenom zajedništvu bez koga nema napretka – razgovaramo sa glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem.

Naša gošća je i kompozitorka Aleksandra Kovač, autorka muzike za film „Dara iz Jasenovca“, našeg ostvarenja koje je u konkurenciji za velike nagrade – Oskar i Zlatni globus.

Orbita kulture: Leonid Juzefovič, Ifran Mensur, Jugoslav Vlahović, Ana Tomović, Vuk Ršumović, Pregdrag Miki Manlojlović, Aleksandra Kovač

Pročitajte i:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala