„Možda ćemo iznenaditi jedne noći“: Erdogan najavio mogućnost napada

© AP PhotoTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da bi njegova zemlja mogla sama da interveniše kako bi proterala naoružane formacije Radničke partije Kurdistana (PKK) sa severa Iraka.

 „Imam frazu u kojoj uvek kažem: Možda ćemo iznenaditi jedne noći“, rekao je Erdogan u izjavi novinarima u Istanbulu, misleći na mogućnost izvođenja iznenadne turske operacije proterivanja „terorista“ iz Sindžara, objavila je agencija „Anadolija“, a prenosi B92.

Pre nekoliko dana, turski ministar odbrane Hulusi Akar održao je razgovore sa zvaničnicima regije Irački Kurdistan. Prema zvaničnim izvorima, razgovori su bili usmereni na načine za unapređenje zajedničke bezbednosti i vojne saradnje dveju strana.

Sukobi na granici Sirije i Turske - Sputnik Srbija
Kurdi napali turski štab u Siriji, poginula tri vojnika

Dve strane su naglasile važnost primene Sindžarskog sporazuma na način koji garantuje izlazak milicija i neregularnih oružanih snaga iz grada kako bi se normalizovali njihovi uslovi i pružila prilika raseljenima da se vrate svojim kućama.

„Borimo se protiv terorističke PKK i moramo da ojačamo našu saradnju u tom pogledu. Naš cilj je da porazimo teroriste i da bezbedno živimo sa susedima“, rekao je Akar, prenosi „Anadolija“.

Turska je od sredine juna pojačala svoje vojne operacije u severnom Iraku, nazvavši ih „Orlova kandža“ i „Tigrova kandža“ što aludira na lov na kurdski PKK, koji je na listi terorističkih organizacija u nekim zemljama.

Turska je uspostavila desetine vojnih punktova u oblastima svojih operacija na severu Iraka, ali se Bagdad usprotivio vojnoj operaciji i zahtevao je povlačenje turskih snaga iz Iraka.

Sindžar je grad u provinciji Niniva u severnom Iraku. Njegova populacija u 2013. procenjena je na 88.023 i pretežno su u pitanju pripadnici naroda Jazida, koji su bili izloženi genocidu počinjenom od strane DAEŠ (ISIS) u avgustu 2014. godine.

DAEŠ je ubio na hiljade Jazida jer ne pripadaju islamu, već monoteističkoj religiji sa korenima još od drevnih mesopotamskih religija. Među naučnicima postoji neslaganje da li su Jazidi verska podgrupa Kurda, ili posebna etnoreligijska grupa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala