Kremlj: Pozdravljamo volju Vašingtona da se produži START 3, ali...

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj i Spasku kulu
Pogled na moskovski Kremlj i Spasku kulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kremlju pozdravljaju postojanje političke volje u Vašingtonu da se produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3, ali ističu da sve zavisi od detalja predloga.

Podsetimo, portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je juče da se američke vlasti zalažu za produžetak ovog sporazuma na pet godina.

„Rusija se nesumnjivo zalaže za očuvanje sporazuma START 3 i njegovo produženje kako bi se dobilo na vremenu za odgovarajuće pregovore i kontakte. Možemo samo da pozdravimo postojanje političke volje za produženje sporazuma, ali sve zavisi od detalja predloga“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao i da ne zna da li je Vašington preko ruske ambasade u Americi predao svoje predloge za produženje sporazuma.

Kako je istakao, prilikom razmatranja pitanja sporazuma START 3 dve strane, Rusija i Amerika, treba da uzmu u obzir ono što brine i jedne i druge.

Kako je naveo, čitav niz uslova koje je Vašington ranije izneo Moskvi ne odgovaraju.

„Do sada su iznošeni određeni uslovi za produženje sporazuma, a čitav niz tih uslova nama nije odgovarao, tako da se prvo treba upoznati sa tim šta predlažu Ameerikanci a potom komentarisati“, rekao je Peskov.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se START-3 produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala