Kokoškov je našao rešenje – Željkov recept za pohod na Evropu

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaIgor Kokoškov
Igor Kokoškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Igor Kokoškov se suočio sa verovatno najvećim trenerskim izazovima u protekloj godini, iako iza sebe ima 20-godišnje NBA iskustvo.

Srpski selektor i šef stručnog štaba turskog Fenerbahčea je u 2020. godini dobio ta dva posla i to u vreme kada je svaki posao rizik.

Sukobi na relaciji FIBA – Evroliga i FIBA – NBA liga su ga ostavili bez najboljih igrača za srpski tim, a finansijska kriza u turskom gigantu i bez mogućnosti da skroji tim po svojoj meri.

​Srpska reprezentacija je imala turbulentan period, doživela je i šokantan poraz od Švajcarske, a u klubu je Kokoškov morao da radi sa onim što ima i da pokuša da popuni ogromne cipele ostale iza Željka Obradovića, koji je Fenerbahče učinio evropskim šampionom.

Turski klub je smanjio budžet, tokom leta ostao i bez nekolicine važnih igrača, smanjio ambicije, ali i upisao gomilu loših rezultata koji su stavili znak pitanja pred Kokoškovim – da li je zaista spreman za izazove u evropskoj košarci?

Srećom, uprava kluba je uspela da pronađe sredstva da svom treneru obezbedi prave karte, a prvi as koji je stigao u Istanbul je Marko Gudurić.

Srpski vic

Srpski reprezentativac je upravo iz Fenera otišao u NBA ligu, u ekipu Memfisa, ali je posle jedne sezone dobio odrešene ruke u izboru nove sredine.

Gudurić se vratio na mesto uspeha i Fener je odmah dobio drugačiji oblik – Srbin je doneo novo iskustvo u tim, već dokazani kvalitet, ali je dobio i novu, lidersku ulogu koja mu savršeno odgovara.

​Sa njim u timu Kokoškov je dobio veliku snagu, šut, kreativnost, lucidnost, sve ono što mu je nedostajalo, a što je Obradović imao svojevremeno u likovima Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice.

Izgleda da Fener ne može drugačije, najmanje jedan Srbin mora da bude u timu kako bi sve bilo kako treba.

Ipak, kockice u turskom klubu nisu bile potpuno sređene, uprkos tome što je Gudurić postao „lepak“ za tim i ključni igrač za hemiju, koheziju i stabilnost.

Kako je to Željko radio?

Obradović je do titule šampiona Evrolige doveo Fener uz veliku ulogu Ekpea Juda, čoveka koji je u NBA ligi bio drugopozivac, zarobljen između pozicija krilnog centra i centra, a u Evropi je postao fenomenalni deo Željkove slagalice.

Legendarni srpski trener mu je poverio ulogu „petice“ i tu se Judo savršeno snašao, a vodeći se tim receptom Kokoškov je u sadašnju ekipu Fenera dodao Kajla O'Kvina, čoveka koji je u NBA ligi imao probleme slične Judovim.

​Jeste on proveo godine u elitnom takmičenju, jeste imao i minutažu, ali nikada značajnu ulogu, što je izvesno da će dobiti u ekipi Fenerbahčea.

Dakle, bar jedan lucidni Srbin i jedan jaki centar sa NBA iskustvom – recept kojim je Obradović doneo Evroligu u Istanbul sada je i na Kokoškovljevom meniju, što može da znači samo jedno, srpski selektor je odlučan u nameri da pokaže svima da ga dve decenije provedene u Americi nisu odrodile od evropske košarke, te da poseduje načine da koriguje, „izmisli“ i sprovede u delo svoje naume.

Evroliga je negde na polovini sezone, Fener se nalazi na dalekom 11. mestu tabele, ali je sasvim sigurno da će uspeti da se plasira među osam najboljih, taman u vreme dok Kokoškov sve lepo složi, promisli, isplanira i krene u pohod na Evroligu, iako njegovom timu sada niko ne daje velike šanse za uspeh.  

► NBA stiže u Sloveniju zbog Dončića

► Amerikancu je odzvonilo u Humskoj – da li Partizan odustaje od sezone?

► Ruši se legendarna dvorana – CSKA se seli iz Moskve?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala