Istraga u Kongresu: Republikanac pokušao da uđe s pištoljem u salu za sednice?

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDetektori metala na ulazu u salu za sednice američkog Kongresa
Detektori metala na ulazu u salu za sednice američkog Kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u Vašingtonu istražuje slučaj u kojem je republikanski poslanik pokušao da uđe sa pištoljem u salu za sednice američkog Kongresa.

Kako su saopštili iz Kapitola, kod poslanika Endija Herisa, koji se inače zalaže za slobodu nošenja oružja, otkriveno je pištolj prilikom rutinske bezbednosne provere na ulazu do sale u kojoj se održavaju sednice Predstavničkog doma, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Vašington pred inauguraciju Džoa Bajdena - Sputnik Srbija
Tvrđava Vašington: Bodljikava žica, blokade i opsada vojske /foto/

Heris, republikanac iz Merilenda, tada je pokušao da preda pištolj svom kolegi Džonu Katku, koji je to odbio rekavši da nema dozvolu za nošenje oružja, navodi se u saopštenju.

Nakon napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara, kako bi se pojačala bezbednost, ispred ulaza u Predstavnički dom postavljeni su detektori metala.

Nekoliko republikanskih poslanika, pobornika prava na oružje u skladu sa Drugim amandmanom američkog ustava, bunili su se zbog detektora metala, a neki među njima su ignorisali nove bezbedonosne mere.

Rojters navodi da je Heris na kraju izašao iz Kapitola, pa se nakon desetak minuta vratio prošavši detektor metala bez zadržavanja.

Kako je za „Baltimor san“ rekao Brajan Šaj, šef kabineta Endija Herisa, poslanik iz Merilenda ima dozvolu za nošenje oružja i nosi pištolj iz bezbednosnih razloga. Dodao je da je Herisu i njegovoj porodici ugrožena bezbednost, pošto im je pretila osoba koja čeka suđenje.

List iz najvećeg grada države Merilend navodi da je poslanicima u Kongresu dozvoljeno da nose oružje u kongresnoj zgradi i oko nje, ali ne mogu da ga unose u salu za sednice.

Šaj je dodao da Heris nikada nije uneo oružje u salu za sednice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala