„Dole patrijarhat“: Slika koju je Vučić dobio na poklon izazvala burnu polemiku u Bugarskoj

Pratite nas
Umetnička slika koju je bugarski premijer Bojko Borisov poslao kao poklon predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izazvala je različite reakcije na društvenim mrežama – dok pojedini sliku smatraju čudnom, drugi kritikuju vladu Bugarske zbog toga što sledi patrijarhalni model. Autor umetničkog dela ogorčen je zbog negativnih reakcija.

Autorka i producentkinja bugarskog stend-ap šoua „Tri žene za mikrofonom“ Elisaveta Belobradova skrenula je pažnju na to da se na originalnoj fotografiji, koja je poslužila kao model za umetničko delo, osim Borisova, Vučića i radnika nalazi i jedna ženska osoba.

„Želim da se obratim Vladi (u celini) i kažem: U Bugarskoj postoje žene! Koliko god da ih uklanjate sa umetničkih dela , one će i dalje biti među nama, rađaće decu i sparivati čarape. I gledati u svoje telefone. Dole patrijarhat“, napisala je Belobradova na Fejsbuku.

Međutim, deo njenih pratilaca na toj društvenoj mreži nije se složio sa njom.

„Vaša tvrdnja je smešna. Sa slike su uklonili još i druge muškarce i vozila, očigledno ne s ciljem da budu potcenjeni“, napisao je korisnik Iliyan Iliev.

Međutim, neke je iznenadilo to što je takva slika uopšte nastala.

„A ni na koga ne ostavlja utisak činjenica da je ta ludost uopšte napravljena i naslikana? Umetničko delo? Da li smo toliko izgubljeni da (umetnička) dela postaju portreti 'vođe' koji posmatra postavljanje cevi...“, napisala je Kalina Sim.

Autor ogorčen zbog negativnih reakcija

Autor slike, umetnik Simeon Kristev ogorčen je što je njegov rad izazvao toliko negativnih komentara i što je pogrešno protumačen kao predstavnik socrealizma.

„Niko čak ni ne uzima u obzir što je autor uložio svoj trud, svoj talenat, svoje veštine. Oni površno gledaju na stvari, pokazuju nekakvu strašnu mržnju prema premijeru“, rekao je Kristev za „bTV“.

On je objasnio da je stvarao sliku, a ne rekreirao fotografiju, zbog čega neki elementi na njegovom radu nisu prisutni – pojedinih ljudi nema, a radnici stoje bez maski.

„Slika pripada žanru realizma. Šteta što je ona već u Srbiji i ne može biti predstavljena na izložbi“, rekao je umetnik.

Kao što je ranije saopšteno, Borisov je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem poslao Vučiću poklon – umetničku sliku na kojoj je zabeležen momenat sa izgradnje gasovoda „Balkanski tok“. Kako je saopštila pres-služba vlade, sliku je prvo na poklon dobila kompanija „Bulgartransgas“ od predstavnika italijansko-saudijskog kozorcijuma „Arkad“ koji je angažovan na izgradnji gasovoda. Slika je na kraju predata bugarskom premijeru, koji je poklonio Vučiću.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala