Brisel: Zemlje EU mogu da nabavljaju vakcine koje nisu deo evropskog paketa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje članice EU mogu da vode pregovore s kompanijama čije vakcine EU ne kupuje centralizovano, uključujući rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je na brifingu u Briselu predstavnik Evropske komisije povodom registracije ruske vakcine u Mađarskoj.

Kako je ranije saopšteno, pored ruske vakcine u Mađarskoj je odobrena i vakcina „AstraZeneka“, a sredinom januara je iz administracije premijera saopšteno da je postignut dogovor s kineskom kompanijom „Sinofarm“ o kupovini vakcina. U Mađarskoj se primenjuju i vakcine „Moderna“ i kompanije „Fajzer“ koje su odobrene i na nivou EU.

„Cilj naše strategije vakcinacije jeste da se ostvari diversifikacija. U tom kontekstu paralelni pregovori s kompanijama s kojima smo već zaključili ugovore nisu dozvoljeni, ali države članice, ako žele, mogu da vode pregovore i zaključuju ugovore o isporukama vakcina koje nisu deo našeg paketa“, rekao je predstavnik EK.

On je dodao da se nabavka tih vakcina, koje nisu dobile odobrenje evropskog regulatora, sprovodi po određenoj proceduri i na odgovornost te određene države.

„Takve vakcine ne smeju da se primenjuju izvan granica te zemlje i za to odogovornost snosi ta država“, poručuju iz Brisela.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala