Zeman: Ne pravite od Navaljnog mučenika

© AP Photo / Petr David JosekMiloš Zeman
Miloš Zeman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Preterano je praviti mučenika od ruskog blogera Alekseja Navaljnog, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman u intervjuu za praški list „Mlada fronta DNES“.
„Mislim da je preterano da se od Navaljnog pravi mučenik. Neka se kandiduje, neka se bori za simpatije birača“, istakao je Zeman.

Lider Češke je situaciju sa ruskim blogerom uporedio sa blokiranjem Tviter-naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

„Stavljanje nekoga u pritvor je oblik cenzure – cenzure kandidata“, rekao je Zeman.

Podsetimo, Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Zatim je opozicionar odveden u policijsku stanicu grada Himki. Sledećeg dana, sudija Gradskog suda u Himkiju je na sudskom ročištu doneo odluku o pritvoru Navaljnog na 30 dana.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, sa krađom od preko 30 miliona rubalja.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posavetovalo stranim političarima da poštuju međunarodno pravo i da se bave problemima svojih zemalja. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj zapadnih zemalja da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala