Upozorenje stručnjaka: Može doći do prelivanja incidenta van kampova u BiH – tu su i sirijski ratnici

© AP Photo / Amel EmricMigranti u Sarajevu
Migranti u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incidenti će biti sve teži i češći ako se nešto ne preduzme, a posebno je opasno to što među migrantima ima i onih koji su stigli sa sirijskog ratišta što lako može da dovede do prelivanja sukoba van migrantskih kampova, upozorava za Sputnjik Predrag Ćeranić, profesor bezbednosti.

Povod za ovakav komentar Ćeranića je pobuna u migrantskom kampu Blažaj u Kantonu Sarajevo u kome je došlo do sukoba migranata i policije, a epilog je više povređenih i materijalna šteta.

Incidenti mogu da se preliju van migrantskih kampova

„Migrantska kriza predstavlja sve veću bezbednosnu pretnju po Bosnu i Hercegovinu. Koncentracija migranata u ovom kampu je oko 3.000 ljudi, različitih struktura, verskih ubeđenja, kultura i to daje pogodno tle za njihove međusobne obračune. Sad vidimo da su spremni i da uđu u obračun sa policijom,“ dodaje naš sagovornik.

© AP Photo / Hasan ArnautovicMigranti u kampu Lipa, kod Bihaća, pale šatore
Upozorenje stručnjaka: Može doći do prelivanja incidenta van kampova u BiH – tu su i sirijski ratnici  - Sputnik Srbija
Migranti u kampu Lipa, kod Bihaća, pale šatore

Po njegovom mišljenju, nije nemoguće da se zamisli scenario da se takvi incidenti preliju i van migrantskih naselja i da dovedu do mnogo ozbiljnijih problema.

„Među migrantima ima veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta, iz Avganistana... Među njima ima i pripadnika Islamske države i ko zna kako mogu da odreaguju. Ovo nije prvi put da izbijaju incidenti, setimo se kampa u Velikoj Kladuši, ubistva koje je počinio migrant, a da ne pričamo o drugim, manjim stvarima koje su svakodnevne“, kaže Ćeranić. 

Prebacivanje odgovornosti

On podseća da je do incidenta u kampu Blažaj došlo zbog sukoba između Šiita i Sunita jer je neko iz skupine Sunita rekao nešto što je bilo dovoljno da ovi iz grupe Šiita zaključe da je prorok Muhamed uvređen

„Policija je intervenisala, ali su se migranti onda udružiili i zajedno napali policiju, i čudi me da nije došlo do još većeg problema. Ovo sve je pokazatelj da se migrantska kriza mora što pre rešavati na svim nivoima, od kantonalnog do Saveta ministra, a ne da se odgovornost prebacuje sa jednog na drugi organ,“ zaključuje Ćeranić.
© Foto : YouTube/Klix.ba / printscreenProtest na Ilidži posle ubistva za koje su osumnjičeni migranti
Upozorenje stručnjaka: Može doći do prelivanja incidenta van kampova u BiH – tu su i sirijski ratnici  - Sputnik Srbija
Protest na Ilidži posle ubistva za koje su osumnjičeni migranti
Dokaz migrantskog problema

Admir Katrica ministar MUP-a Kantona Sarajevo u pisanoj izjavi za Sputnjik naveo je da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko je ogroman broj migranata na jednom mestu, u jednom migrantskom centru, problematičan sa aspekta kontrolisanja ove situacije i održavanja sigurnosti.

 „Samo pravovremenom i efikasnom akcijom policije MUP-a KS, sprečeno je nastupanje težih posledica do kojih je vrlo lako moglo da dođe. Nažalost, dva policajca i jedan zaposleni IOM-a lakše su povređeni, a nastupila je i velika materijalna šteta u smislu oštećenja vozila i to u najvećoj meri policijskih. Ovo je takođe i pokazatelj koliko je važno ulagati u materijalno-tehničku opremljenost policije, što je svakako opredelenje MUP-a KS i Vlade KS u narednom periodu“, naveo je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala