Putujući cirkus srpskog fudbala

© Foto : FSSFudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manje od mesec dana ostalo je Draganu Stojkoviću Piksiju da odluči da li želi da prihvati mesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije, a Fudbalski savez je u međuvremenu sebi nametnuo obavezu čiji je cilj – novac.

Izostanak sa petog uzastopnog Evropskog prvenstva je značio da očekivanog priliva sredstava neće biti pa je u Staroj Pazovi odlučeno da srpska fudbalska reprezentacija, poput putujućeg cirkusa, krene u misiju zarađivanja novca.

I to u Ameriku.

Delegacija Srbije će 21. januara krenuti put SAD gde će pet dana kasnije odigrati prijateljsku utakmicu protiv Dominikanske Republike, dok je za 31. januar zakazan duel sa ekipom domaćina.

Usred priprema, sezone, potrage za selektorom, nerešenim statusima, odnosima, okolnostima i to na mestu koje je sve samo ne bezbedno, imajući u vidu situaciju sa virusom korona.

Reprezentaciju Srbije će na proputovanju kroz Ameriku činiti igrači iz srpskih klubova, a o njihovom kvalitetu dovoljno govori činjenica da se na prethodnim spiskovima, za „ozbiljne utakmice“ nalazio tek po neki, sa gotovo mizernom realnom ulogom u timu.

​Poslednji pravi reprezentativci iz srpskog fudbala su bili bekovi, Milan Rodić, i dalje član Crvene zvezde, te Nemanja Miletić, bivši igrač Partizana, dok su naznake za kretanje tim putem dali Aleksandar Katai i Saša Zdjelar.

Ovoga puta, fudbalera Zvezde neće biti u timu Srbije koji će kao selektor u Ameriku povesti trener Ilija Stolica – klub iz Ljutice Bogdana je autoritativno odlučio da sačuva svoje igrače pa predstojeće velike izazove, pre svega u Ligi Evrope i da ih ne baca u vatru bez preke potrebe.

Autoritet da odbije poziv FSS nametnuo je i Radnički iz Niša koji će imati sve igrače na raspolaganju tokom pripremnog perioda, na kom je već upisao ubedljiv poraz.

Partizan to nije učinio, kao da je zaboravio da zaostaje devet bodova za Zvezdom ili se već pomirio sa činjenicom da će opet ostati bez titule, pa će se pomenutom Zdjelaru pridružiti Slobodan Urošević i Filip Stevanović, ali ne i Lazar Marković, koji se ličnim odgovorom zahvalio na pozivu Fudbalskom savezu Srbije.

Da stvar bude gora po crno-bele, mladi Stevanović je zadobio povredu na treningu i u vratio se u klub.

Da se zaista radi o cirkusu koji se sprema za dalek put svedoči i izjava trenera Mladosti iz Lučana Nenada Milovanovića da je iz FSS u taj klub stigao poziv adresiran na Nemanju Mićevića, fudbalera obolelog od virusa korona?!

Svest o situaciji i problematičnim okolnostima za jednu ovakvu avanturu pokazao je čak i američki tim Čikago Fajer, koji nije dozvolio Luki Stojanoviću da se odazove pozivu „selektora“ Stolice.

S obzirom na to da predsednik FSS Slaviša Kokeza ne izlazi pred medije, osim u slučajevima kada pokušava da se „odbrani od napada“, objašnjenje za turneju kad joj vreme nije pokušao je da pruži sportski direktor reprezentacije Vladimir Matijašević.

„Odlučili smo se za ovu turneru iz nekoliko razloga. Prvo, Savez će od ovoga svakako imati finansijske koristi, a pružićemo mogućnost brojnim klubovima Superlige da kroz zvanične utakmice reprezentacije afirmišu svoje igrače“, rekao je Matijašević.

Nije izvesno da li je novac koji će biti dobijen dovoljna satisfakcija za rizik i moguće posledice po fudbalere zbog putovanja na drugu stranu sveta, ali je sasvim izvesno da niko neće obratiti preveliku pažnju na duele u Santo Domingu i Orlandu, a to je neophodno da bi se igrači „afirmisali“.

Uz to, poslednjih godina je sve češća praksa da strani klubovi kupuju igrače iz Superlige, dakle igrače koji nisu igrali za reprezentaciju niti za neki od dva najveća kluba, tako da nacionalni dres odavno nije bitan faktor u razvoju karijere fudbalera.

Ali, cirkus je cirkus, pa zašto ne bi bio i putujući?

► Sudija koji je uništio Srbiju je opet napravio skandal, a u priči je i „novi Žigić“

► Luka, dobro došao nazad – dva gola Jovića na povratku u Nemačku! /video/

► Bivši trener Zvezde gotovo sigurno ne seda na klupu Srbije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala