Prvi dan „Kustendorfa“: Razgovor Emira Kusturice i Andreja Končalovskog

© Foto : KustendorfFilm „Dragi drugovi!“ Andreja Končalovskog
Film „Dragi drugovi!“ Andreja Končalovskog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ počinje 22. januara, a prve večeri na programu je film „Dragi drugovi!“ Andreja Končalovskog i razgovor Emira Kusturice sa autorom.

Festival se ove godine održava onlajn putem platforme „kustendorf.online“ i trajaće do 25. januara.

Četrnaesti „Kustendorf“ zvanično će u 18 časova otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Fej Danavej i Junaci našeg vremena

 U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej, koja je 14. januara napunila 80 godina, kao i dokumentarni film „Junaci našeg vremena“, Emira Kusturice.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Emira Kusturice sa autorima.

Na programu će biti filmovi „Odlutala“ Une fon Majdel iz Nemačke, film „Nina“, mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, film „Kiša“ Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije „Za Vasotu“ i „Rio“ Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina „Savremene tendencije“ počinje u 21 čas filmom Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), a nakon filma biće prikazan razgovor režisera sa Emirom Kusturicom.

U okviru „Retrospektive velikana“, od 23 sata biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ će se sastojati od 22  kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. 

Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima, čine: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. 

Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Razgovori Emira Kusturice sa autorima

U okviru festivala biće prikazani razgovori Emira Kusturice sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.  

Pored filma Končalovskog, dobitnika specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, u „Savremenim tendencijama“ biće prikazan i film „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na Filmskom festivalu u Veneciji - „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikjareli i „Kamenolomac” (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedeljak, 25. januara biće prikazan i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa  Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

U okviru programske celine „Restrospektiva velikana“ biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala