Prve Bajdenove odluke: Obavezne maske i povratak Pariskom dogovoru

© AP Photo / Jim Lo ScalzoDžo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik
Džo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden tokom prvog dana predsedničkog mandata doneo je niz izvršnih odluka. To su obavezno nošenje maski u celoj državi u federalnim ustanovama i organizacijama, povratak SAD Pariskom klimatskom dogovoru.

Bajden je uveo obavezu nošenja maski u borbi protiv virusa korona u narednih 100 dana u svim federalnim zgradama, kao i obavezno fizičko distanciranje. On ne može tu obavezu da propiše saveznim državama, ali će se ona odnositi na svu federalnu imovinu, uključujući i putovanja na federalnom nivou.

Novi američki predsednik odlučio je da vrati SAD u Pariski klimatski dogovor, iz kog je Tramp izašao, prenose američki mediji.

​Takođe, naložio je federalnim ustanovama da ispitaju primenu rasne jednakosti.

Bajden je oduzeo i ključnu dozvolu za naftovod "Kejston" koji vodi iz Kanade do SAD i dug je 1.200 milja. Taj naftovod je na udaru ekologa, pogotovo što prenosi naftu dobijenu iz uljnih škriljaca. Zbog toga je reagovao i kanadski premijer Džastin Trudo, koji je naveo da je razočaran takvom odlukom.

​Kako je najavljeno, Bajden će zaustaviti i gradnju zida na granici sa Meksikom, vratiti SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, omogućiti nove pakete ekonomske pomoći i olakšica zbog pandemije, ukinuti zabranu ulaska iz više islamskih zemalja...

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala