Nuklearka ”Belene” u izbornoj kampanji: Borisov pokušava da sedi na dve stolice

© Wikipedia / Avda Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska teško može da odustane od izgradnje nuklearke Belene, a ocene da je Sofija poslušavši Ameriku odustala od nje su znak da je aktuelni premijer Bojko Borisov počeo kampanju za prolećne izbore sedeći na dve stolice, ruskoj i američkoj, smatra urednica portala „Energija Balkana“, Jelica Putniković.

Bugarski ekonomski portal „Ekonomik.bg“ je objavio da je Bugarska, očigledno, poslušala savet Amerike i da će odustati od nuklearne elektrane „Belene" za koju već ima rusku tehnologiju. To se, kako navodi, dešava uprkos izjavama članova vlade da za strateško partnerstvo u toj nuklearki postoji veliki međunarodni interes i iako je Bugarskoj, uz postojeći „Kozloduj", potrebna još jedna nuklearna elektrana.

Udvaranje Amerikancima – Borisov već u izbornoj kampanji

Da li se politika još jednom poigrala sa sudbinom nuklearke „Belene“ čija je izgradnja započela još osamdesetih godina prošlog veka, a projekat prvi put zamrznut 1990. godine.

Ruska kompanija „Atomstrojeksport“ dobila je tender za nastavak izgradnje nuklearke 2005. godine, ali je 2012. projekat ponovo obustavljen zbog pritiska SAD iako je Bugarska već bila isplatila Rusiji oko 1,3 milijarde evra za reaktor. Reaktore je dobila 2017. godine koji se otad skladište na teritoriji „Belene“.

© AP Photo / Valentina PetrovaGradnja nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj za koju su još 2017. godine stigla dva ruska reaktora i dalje je neizvesna. Američki pritisak je učinio da gradnja bude stopirana 2012, a tome se protive i sada.
Nuklearka ”Belene” u izbornoj kampanji: Borisov pokušava da sedi na dve stolice  - Sputnik Srbija
Gradnja nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj za koju su još 2017. godine stigla dva ruska reaktora i dalje je neizvesna. Američki pritisak je učinio da gradnja bude stopirana 2012, a tome se protive i sada.

Sofija je 2018. godine najavila povratak projektu, a naša sagovornica podseća da je juna prošle godine čak raspisan i tender i u igri za izbor strateškog partnera su bili Kineska nacionalna nuklearna korporacija, ruski 'Rosatom' Korejska korporacija za hidro i nuklearnu energiju, francuska kompanija Framatom SAS i američka General elektri Stim Pauer. 

Otkud sada novi obrt na koji upućuje izveštaj vlade prema kome bi, kratko rečeno, opremu isporučenu za elektranu „Belene" trebalo iskoristiti u jedinoj bugarskoj nuklearki „Kozloduj".

„Bojko Borisov je već počeo da se priprema za predstojeće parlamentarne izbore u Bugarskoj, a znamo da je do sada lavirao između američkih pritisaka da se zaustavi saradnja sa Rusijom u energetskom sektoru i izgradnja gasovoda Turski tok preko Bugarske. Baš zbog toga taj gasovod Borisov, ne zove Turski nego Balkanski tok“, kaže Putnikovićeva za Sputnjik.

I slavlje u službi politike- energetika kao izborni argument

Ona podseća da Borisov nije došao na otvaranje dela tog gasovoda u Srbiji 1. januara ove godine, već je prisustvovao svečanosti povodom početka stizanja azerbejdžanskog gasa preko gasovoda TAP u Bugarsku. Napominje, međutim, isto tako da iako je kasnio početak gradnje, Borisov nije zaustavio završetak Balkanskog toka kroz Bugarsku, jer je to obećao Rusiji.

„Sada ova priča da će se oprema za nuklearku 'Belene' prebaciti na 'Kozloduj' više zapravo liči na političku priču i pokušaj Bojka Borisova da pred izbore zadovolji i jednu i drugu stranu, da na neki način udovolji i Rusima da njihova oprema opet ne bude ostavljena na ledini, a i Amerikancima da Rusija ne gradi nukleraku Belene“, objašnjava Putnikovićeva.

Očigledno je, smatra ona, da će energetska politika Borisova, koju tamošnji energetičari ocenjuju kao haotičnu, biti jedan jako važan argument u privlačenju pažnje birača na parlamentarnim izborima koji su pre nedelju dana zakazani za 4. april.

Naša sagovornica, pri tom, podseća da će Bugarska od Rusije, čija je tehnologija u nuklearki „Kozloduj", morati da dobije odobrenje za preusmeravanje nove tehnologije namenjene elektrani „Belene" u staru.

© AP Photo / Olivier MatthysNuklearku Belene bugarski premijer Bojko Borisov je upregao u predizbornu kampanju u pokušaju da zadovolji i američku i rusku stranu i naklonjene im birače.
Nuklearka ”Belene” u izbornoj kampanji: Borisov pokušava da sedi na dve stolice  - Sputnik Srbija
Nuklearku Belene bugarski premijer Bojko Borisov je upregao u predizbornu kampanju u pokušaju da zadovolji i američku i rusku stranu i naklonjene im birače.

Četiri najstarija reaktora centrale „Kozloduj", sovjetske proizvodnje, Brisel je ocenio nesigurnim i oni su zatvoreni prilikom ulaska Bugarske u Evropsku uniju, dok je jedan pre četiri godine dobio odobrenje da radi do 2047. godine.

Opet Amerikanci

Urednica „Energije Balkana" podseća da Amerikanci nikada javno nisu insistirali na tome da se „Belene" ne gradi, već su hteli da Bugari za novu nuklearku uzmu njihovu tehnologiju. Bilo je, međutim, očigledno da je ponašanje Amerikanaca koji „niti kosku glođu, nit je drugom daju“, bilo samo način da se zaustave Rusi.

Zato i ne čude pre tri meseca izrečene kritike pomoćnika američkog državnog sekretara za energetske resurse, Frensisa Fenona, na račun ruske tehnologije za nuklearku „Belene“.

Predsednik bugarskog foruma „Bulatom“ Bogomil Mančev je ocenio da su te kritike politički motivisane, kao i kada je 2012. stopirana izgradnja nuklearne elektrane samo 20 dana po završetku posete tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton Bugarskoj.
Kao Skadar na Bojani

Kakva će biti sudbina nuklearke „Belene" koja se gradi kao Skadar na Bojani, po oceni Punikovićeve, biće poznato posle parlamentarnih izbora. Sada je, kako smatra, u igri pokušaj Borisova da se kod birača koji su naklonjeni Amerikancima dobiju glasovi.

 

A Bugarska, svojevremeno najveći izvoznik struje na Balkanu, koja se pretvorila u uvoznika električne enrgije, u dogledno vreme će, u skladu sa propsima EU, morati da zatvori i preostale zastarele termoelektrane na ugalj, kao što je i četiri reaktora u „Kozloduju". Sve čekajući na „Belene".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala