Merkelova: U Evropi bi se mogla proizvoditi ruska vakcina „Sputnjik Ve“

© Foto : Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida 19 "Gam-Kovid-Vak" u farmaceutskom zavodu "Binofarm" u Moskovskoj oblasti
Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 Gam-Kovid-Vak u farmaceutskom zavodu Binofarm u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazila spremnost za saradnju na ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali da je za to potrebna registracija kod evropskog regulatora.
„Zaista sam razgovarala sa ruskim predsednikom. Poznato je da Rusija ima vakcinu ‘Sputnjik Ve’ i rekla sam da ako želimo da sarađujemo, a verujem da uz sve političke nesuglasice koje su trenutno ozbiljne, u vreme pandemije može se sarađivati u humanitarnim oblastima“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, da bi vakcina mogla da se koristi u Evropskoj uniji i zajednički proizvodi, „mora da dobije dozvolu Evropske medicinske agencije (EMA)“.  

„Rusija se sada obratila Evropskoj medicinskoj agenciji. Predložila sam da naš Institut ‘Pol Erlih’ podrži Rusiju na ovom putu, koji zahteva EMA“, dodala je Merkelova.

Institut „Pol Erlih“ u Nemačkoj odgovoran je za odobravanje i kontrolu odgovarajućih medicinskih proizvoda.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala