Leti na udaljenosti do 100 kilometara: U Moskvi se testira leteći taksi /foto/

© Foto : (Skrinšot/Jutjub)Ruski leteći taksi (Skrinšot/Jutjub)
Ruski leteći taksi (Skrinšot/Jutjub) - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi su započeta su testiranja putničkog drona, sposobnog da prevozi putnike i teret na udaljenosti do 100 kilometara, saopštila je pres-služba kancelarije za preduzetništvo i inovacioni razvoj ruske prestonice.

Prototip letelice je napravila start-ap kompanija „Hover“. Kompaniju je osnovao pronalazač i biznismen Aleksandar Atamanov. Grupa inženjera radi na bespilotnoj letelici od 2018. godine.

U Maloj sportskoj areni olimpijskog kompleksa „Lužniki“ u Moskvi inženjeri proveravaju rad svih sistema drona, kao i funkcionisanje padobrana. Osim toga, poboljšava se centralizovani sistem upravljanja zasnovan na tehnologiji veštačke inteligencije. Ona ucrtava najpogodnije rute, samostalno upravlja letelicom i prati sigurnost leta. Podižući se na visinu od šest do 10 metara, prototip beleži sve pokazatelje radi analize koja će uslediti kasnije.

​Razmere drona-taksija (pet metara sa 1,6 metara) uporedive su sa dimenzijama automobila. Može da uzleti na visinu do 150 metara i parkirati se na standardno parking mesto, može ući u garažu i izaći nazad na ulicu. Dron je predviđen za dva putnika, maksimalna nosivost je 300 kilograma, a brzina 200 kilometara na čas. Kako ističu proizvođači, zahvaljujući svojim kompaktnim razmerama, tihom motoru, putničkim i teretnim kvalitetima, dron-taksi će biti odličan za gradsku sredinu.

„Moskva sistematski podržava savremene tehnološke projekte, pritom se ne radi samo o subvencijama ili grantovima. Trudimo se da stvorimo uslove za njihov razvoj. Na primer, testiranje perspektive bespilotne letelice odvija se u okviru prestoničkog programa pilot testiranja inovacija. On pruža mogućnost preduzetnicima da testiraju svoja rešenja na pogodnim urbanim i komercijalnim lokacijama“, izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve Natalija Sergunjina.

Prema njenim rečima, trenutno se u mnogim svetskim megalopolisima, poput Singapura, Dubaija, Hongkonga, Seula i Barselone, testiraju različiti projekti u sferi gradske vazdušne mobilnosti.

Kompanija „Hover“ je od 2016. godine poznata po svojim letećim motociklima. Tim je započeo posao sa privatnim dronovima – jednosedima. Kompanija je 2019. godine sklopila prvi komercijalni posao na tom tržištu, i to sa policijom Dubaija. Projekta je trenutno jedan od vodećih svetskih start-apova u oblasti vazdušne mobilnosti.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala