Italijanski regulator: Rusija ima „pametnu“ vakcinu

© Depositphotos.com / Leigh PratherVakcina protiv kovid 19
Vakcina protiv kovid 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik saveta direktora Italijanske agencije za lekove Đorđo Palu smatra da je ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pametan preparat.
„Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je pametan preparat koji koristi dva tipa adenovirusa. To je poznata, dobro proučena praksa“, rekao je stručnjak novinarima, komentarišući perspektivu registracije ruske vakcine u EU.

On smatra da i ruska i kineska vakcina imaju pravo na punopravnu ocenu.

Pritom, po njegovim rečima, primena ruskog preparata u Italiji je moguća samo u vanrednoj situaciji.

„Specijalni zakon omogućava ministru zdravlja da (je pusti u promet) samo u vanrednim okolnostima. Međutim, čini mi se da se evropski ministri slažu da takve procene treba da da evropski regulator“, rekao je stručnjak.

On je ukazao da kašnjenje u odobravanju vakcine švedsko-britanske kompanije „Astra zeneka“ usporava vakcinaciju. Po njegovom mišljenju, za vakcinaciju 65 odsto stanovnika Italije, što je potrebno za stvaranje kolektivnog imuniteta, biće potrebna cela 2021. godina.

Ranije je Ruski fond za direktne investicije saopštio da je podneo zahtev za registraciju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji i očekuje da će proces postepene ekspertize s ciljem registracije vakcine početi u februaru.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala