Misteriozna grupacija počela da pali 5G odašiljače

CC0 / ADMC / 5G mreža
5G mreža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protivnici 5G tehnologije zapalili su opremu mobilnog operatera „Oranž“ na području Limoža u Francuskoj, lišavajući tamošnje stanovnike mobilne komunikacije, televizije i radija, izviestili su lokalni mediji.

Figaro piše da su nepoznate osobe 11. januara zapalile 23-metarski antenski toranj. Nekoliko vatrogasnih timova ugasilo je požar, ali kao rezultat toga milion i po ljudi ostalo je bez komunikacije, a nekoliko hiljada pretplatnika još uvek nema pristup televiziji i radiju, prenosi portal „Si biz“.

Nakon incidenta, lokalni list „Popular du senter“ primio je pismo grupe koja se predstavlja kao „Odbor za eliminaciju 5G mreže“. Preuzeli su odgovornost za podmetanje požara i rekli da 5G vide kao pretnju i da će se boriti protiv nje na sve moguće načine.

Likvidacija antenskog tornja nazvana je „Operacija za buku vetra i pevanje ptica“.

Francuska je, inače, među zemljama, koje nisu potpuno zabranile pristup 5G tehnologiji kineskog diva „Huaveja“.

„Nećemo zabraniti ’Huaveju‘ ulaganje u 5G mreže, ali ćemo zaštititi svoje interese na polju nacionalne sigurnosti“, rekao je ministar finansija Bruno le Mer sredinom prošle godine za Frans info.

Odluka Francuske suprotna je odluci Ujedinjenog Kraljevstva, koje je nedelju dana ranije objavilo da „Huavej“ neće smeti da učestvuje u razvoju britanske 5G mreže. Telekomunikacijski operateri od početka ove godine ne smeju da kupuju novu opremu od „Huaveja“, a do kraja 2026. moraće da ukloni postojeću opremu.

Nekoliko dana kasnije, prvi čovek nemačke Savezne agencije za mreže Johen Homan upozorio je na prerano isključivanje „Huaveja“ iz ažuriranja mobilnih mreža. Kako je rekao za „Frankfurter allgemajne cajtung“, Nemačka je postavila sve potrebne sigurnosne uslove za učestvovanje kompanije. Trebalo bi samo prosuditi udovoljava li „Huavej“ tim uslovima ili ne.

„Huavej“ i kineska telekomunikacijska tehnologija uopšte našli su se pod lavinom kritika odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa koji tvrdi da je kineska kompanija omogućila kineskoj vladi tajni pristup podacima korisnika 5G mreža širom sveta. U „Huaveju“ te optužbe sve vreme snažno odbacuju.

Godine 2020. mnogi su poverovali u teorije zavere koje povezuju 5G tehnologiju i izbijanje virusa korona. U Velikoj Britaniji su teoretičari zavere počeli da pale opremu 5G širom zemlje. Ukupno je pogođeno više od 20 tornjeva različitih mobilnih operatera širom zemlje – potvrđeni su slučajevi u Birmingemu i Liverpulu, a društvene mreže pišu i o Mančesteru, Vatfordu i Rumfordu. Istovremeno, nisu svi tornjevi pripadali 5G mreži - neki su pružali 3G i 4G komunikaciju.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala