„Film, često, nije život!“ Oglasio se ministar Dmitrović o slučaju po kojem je snimljen film „Otac“

© Foto : Promo FCS - Maja MedićInsert iz filma "Otac" - glumac Goran Bogdan
Insert iz filma Otac - glumac Goran Bogdan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Filmska umetnost po pravilu slika život, ali film, često, nije život. Posebno nije u slučaju Joksimovića”, navodi se u današnjem saopštenju ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića upućenom javnosti povodom slučaja Đorđa Joksimovića, po kojem je snimljen film „Otac“, a koji govori o čoveku kome je Centar za socijalni rad uzeo decu.

U stvarnosti, Đorđu Joksimoviću je Centar za socijalni rad u Kragujevcu 2015. godine oduzeo roditeljsko pravo i njegove tri maloletne ćerke smestio u hraniteljsku porodicu, o čemu je Sputnjik pisao više puta. Njegov slučaj proteklih dana ponovo se našao u fokusu javnosti, nakon što je film „Otac“ 16. januara bio emitovan i na RTS-u.

Tim povodom, ministar Dmitrović oglasio se saopštenjem u kome se navodi da je odluka tog Centra potvrđena na nekoliko sudskih instanci.

Dmitrović o slučaju „Otac“: Film slika život, ali život, često, nije film

Kako je saopšteno, Dmitrović je razgovarao sa direktorom Centra Vladom Jovanovićem i još nekoliko osoba u potpunosti upoznatih s ovim slučajem, uključujući ljude bliske Đorđu Joksimoviću.

„Sve što se u ovom slučaju poduzima od strane nadležnih institucija ima za cilj zbrinjavanje dece. Sve je za njihovo dobro. Slika koja je stvorena u javnosti, i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja. Filmska umetnost u pravilu slika život ali film, često, nije život. Posebno nije u slučaju Joksimovića. Jedno je predložak, nadgradnja, fikcija, a drugo život sa svim surovostima i tragičnim pojavama koje mogu da se odražavaju na ljude, u ovom slučaju na decu“, navodi se u saopštenju.

© „www.mc.rs“Ratko Dmitrović
„Film, često, nije život!“ Oglasio se ministar Dmitrović o slučaju po kojem je snimljen film „Otac“ - Sputnik Srbija
Ratko Dmitrović

U saopštenju piše i da je Joksimovićev slučaj „daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti“.

„Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju. Koliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca, a sve što se čini, čini se zbog dece. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, na čijem sam čelu, aktivno se uključilo u ovaj slučaj i uradićemo sve što možemo, skupa s drugima, da deca Đorđa Joksimovića rastu kao sva druga deca. Molim sve koji bi da komentarišu ovaj slučaj i daju ocene, a ne poznaju činjenično stanje, da se suzdrže. Zbog dece Joksimovića“, napisao je Dmitrović u saopštenju.

Joksimović: Ispunio sam uslove, što mi ne vraćaju decu?

Joksimović je za Sputnjik ranije rekao da od 2015. godine čeka da se Centar za socijalni rad u Kragujevcu „smiluje“ i vrati mu decu.

„Ne znam na čemu sam. Zovem Centar, niko se ne javlja, nikako ne mogu da doprem do bilo koga od njih ... Ne znam trenutno kakva je situacija. Što se mene tiče, odavno sam ispunio sve uslove koje su od mene tražili da bi mi deca bila vraćena. Sada imam posao i sređenu kuću. Šta je sada razlog“, pita se Đorđe.

© Foto : Sputnjiku ustupio Đorđe JoksimovićĐorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“
„Film, često, nije život!“ Oglasio se ministar Dmitrović o slučaju po kojem je snimljen film „Otac“ - Sputnik Srbija
Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“

On je sudskim putem uspeo da izdejstvuje da decu dovede kući samo za vreme praznika.

„Ništa nije teže nego kad moja tri deteta moram da povedem iz naše kuće nazad u tuđu, kod stranih ljudi u hraniteljsku porodicu. Od toga je samo gori povratak – kad otključam kuću i vidim da je prazna“, ispričao nam je Đorđe Joksimović.

U njegov slučaj u ponedeljak se uključio i Zaštitnik građana, koji je pokrenuo postupak kontrole privatnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog toga što smatra da u ovom slučaju postoji mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa deteta.

Odluka o pokretanju postupka Zaštitnika doneta je i zbog informacija u medijima da je Đorđe odavno ispunio sve uslove koje je organ starateljstva od njega zahtevao, ali da ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u Centru.

Zaštitnik je od Ministarstva i Centra zatražio da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala