Evropski parlament usvojio antirusku rezoluciju zbog Navaljnog

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament usvojio je rezoluciju u vezi sa hapšenjem ruskog blogera Alekseja Navaljnog, zahtevajući od Evropske unije da „hitno spreče završetak projekta 'Severni tok 2'“, da pooštre ograničavajuće mere protiv Moskve i da uvedu sankcije fizičkim i pravnim licima.

Za dokument je glasao 581 poslanik, protiv je bilo njih 50, uzdržanih – 44.

„Evropski parlament poziva EU, države-članice da kritički preispitaju saradnju sa Rusijom na raznim platformama spoljne politike, između ostalog i kada je reč o projektima kao što je 'Severni tok 2', čiji završetak EU treba hitno sprečiti“, navodi se u dokumentu.

EP takođe zahteva od Rusije hitno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog i svih lica koja su privedena u kontekstu njegovog povratka u Rusiju. Reč je o novinarima, članovima njegovog tima i građanima koji ga podržavaju.

U dokumentu se takođe navodi da EP namerava da pažljivo prati situaciju sa psihičkim i fizičkim zdravljem Navaljnog, za šta su isključivo odgovorne ruske vlasti.

„Poziva se Savet EU da uvede sankcije protiv ruskih oligarha koji su povezani sa režimom, članova bliskog okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina, aktivnih propagandista u medijima koji imaju imovinu u EU i mogućnost da se slobodno kreću po teritoriji država-članica EU“, navodi se u dokumentu.
Ističe se da se sankcije mogu proširiti i na članove porodica navedenih lica.

EP takođe predlaže EU da izradi novu strategiju prema Rusiji, zasnovanu na podršci civilnom društvu.

Rezolucije EP o međunarodnim pitanjima nisu obavezujuće, već su deklarativne prirode. Međutim, druge institucije Evropske unije treba da uzmu u obzir mišljenje poslanika. Što se tiče sankcija EU, one se iniciraju, diskutuje se o njima i odobravaju se u okviru Saveta Evropske unije, kao i na sastancima šefova država i vlada.

Ranije je predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov rekao da rezolucija Evropskog parlamenta o zaustavljanju izgradnje projekta „Severni tok 2“ predstavlja preporuku, istakavši da se nada da će konačnu odluku doneti odgovorniji političari u Savetu Evropske unije.

Privođenje Navaljnog

Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Zatim je opozicionar odveden u policijsku stanicu grada Himki. Sledećeg dana, sudija Gradskog suda u Himkiju je na sudskom ročištu doneo odluku o pritvoru Navaljnog na 30 dana.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji. Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, sa krađom od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala