Amerika će odgovoriti na hakerske napade iz inostranstva /video/

© AFP 2023 / Paul J. RichardsOficialьnый predstavitelь Gosudarstvennogo departamenta SŠA Džennifer Psaki
Oficialьnый predstavitelь Gosudarstvennogo departamenta SŠA Džennifer Psaki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena ostaviće sebi pravo da odgovori na hakerske napade iz inostranstva, rekla je predstavnica za štampu Bele kuće Džen Psaki.

„Na sajber napade odgovorićemo u vreme koje mi izaberemo i na način koji smatramo odgovarajućim“, rekla je Psaki i podsetila na slučaj „Solar vinds“, o kome je, kako je rekla, Bajden ranije govorio.

Podsetimo, u slučaju napada na baze podataka kompanije „Solar vinds“, grupa hakera uspela je da dobije pristup velikom broju američkih vladinih agencija. Među hakovanima su Ministarstva odbrane, finansija, nacionalne bezbednosti i trgovine, kao i Stejt department. Osim toga, moguće je da su hakovani i američko Ministarstvo energetike i Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost.

Brojni američki mediji su za hakovanje optužili ruske sajber-kriminalce. Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp rekao je da, suprotno tvrdnjama nekih medija, iza hakerskog napada na američke vladine agencije mogla bi da stoji Kina, a ne Rusija.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da Rusija nema nikakve veze sa napadima i podsetio da je Moskva više puta nudila nastavak dijaloga o sajber bezbednosti, ali da je dobila „kategoričko odbijanje“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala