Tužilaštvo BiH saslušalo nekoliko svedoka u istrazi u predmetu "Ikona"

© Foto : RTRSDodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina
Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je u predmetu nazvanom "Ikona" saslušan određeni broj svedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji. Navodi se da je upućena zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Tužilaštvo je najavilo preduzimanje daljih radnji u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza.

Kako se navodi, Tužilaštvo je juče primilo zamolnicu glavne tužiteljke Gordane Tadić za sastanak sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljem Kiriličem.

"U interesu rada na predmetu za sada više informacija ne možemo davati", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug medije u BiH.

Reč je o ikoni koju je predsedavajući i srpski član Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom njegove posete Republici Srpskoj i Sarajevu, polovinom decembra prošle godine.

Slučaj "Ikona" pokrenula je ministarska spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković tvrdnjom da je dobila notu od Ambasade Ukrajine u kojoj oni kažu da je poklonjena ikona navodno njihova i da je ukradena.

Lavrov je odlučio da ikonu vrati, u Sarajevo ju je doneo ambasador BiH u Moskvi, a Dodik je u više navrata od Ambasade Ukrajine tražio da iznese dokaze na osnovu kojih tvrde da je ikona ukradena.

U tom slučaju, rekao je ranije Dodik, izviniće se i vratiti ikonu Ukrajini. Dodik je potvrdio da će učestvovati u istrazi o ovom slučaju na poziv Tužilaštva i tvrdi da je zapravo cela "afera" smišljena u federalnim medijima da bi se prikrio skandal preostale dvojice članova Predsedništva, Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su bojkotovali susret sa Lavrovom, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala