Rusija spremna na dijalog sa Bajdenom: Na dnevnom redu Sporazum o ofanzivnom naoružanju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra celishodnim produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja sa SAD na pet godina, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Očigledno, praktična realizacija ovih ideja podrazumeva kompleksan i umnogome inovativan rad. Smatramo da bi produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju na pet godina pomoglo da se postigne uspeh u ovoj oblasti“, navodi se u komentaru koji je objavljen na sajtu resora, ubrzo nakon početka inauguracije novog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Pri tome u Moskvi su izrazili nadu da će nova administracija SAD, u dijalogu sa Rusijom, zauzeti konstruktivniji stav i uzeti u obzir sve gore navedene momente.

„Sa svoje strane smo spremni da radimo na principu ravnopravnosti i uzajamnih interesa“, naglašava se u saopštenju.

Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi do 5. februara 2021. godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala