Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali...

© Foto : ABA/Krka/Drago Perko/Košarka.siSrpski košarkaš Stefan Pot
Srpski košarkaš Stefan Pot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stefan Pot, košarkaš Igokee, govorio je u intervjuu za Sputnjik o tekućoj sezoni, odličnim igrama ekipe iz Laktaša, ambicijama u ABA ligi i Ligi šampiona...

Izabranici Dragana Bajića igraju iznad očekivanja u regionalnom košarkaškom prvenstvu, ali i u Evropi, te imaju šansu za visok plasman u oba takmičenja.

Igokea svake godine sklopi respektabilan tim, prethodnih godina u rosteru su bili i neki bivši NBA igrači, ali od 2013. nisu bili među četiri najbolje ekipe u ABA ligi.

Ove sezone igrači su kliknuli, kockice su se sklopile i posle trinaest odigranih mečeva ekipa ima skor 10/3 i nalazi se na trećem mestu.

Jedan od važnih igrača u rotaciji je srpski plejmejker Stefan Pot sa kojim smo razgovarali.

„Iako je dosta novih igrača u timu, hemija između nas je odlična i ona nas je dovela do ovih partija. Imali smo sreću da smo se razumeli i brzo skapirali, te se to sve namestilo kako treba u kratkom periodu. Imamo još prostora da napredujemo, a rezultati pokazuje da smo na dobrom putu i da možemo da uradimo mnogo, što treba da pokažemo u predstojećim utakmicama“, rekao je Stefan Pot za Sputnjik na početku razgovora.

Bivši košarkaš Partizana prethodnog leta potpisao je jednogodišnji ugovor sa klubom iz Laktaša i tada mu je predočeno da je najvažnije da se prvo plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona.

© Foto : ABA/Igokea/Nikola VurunaStefan Pot
Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali... - Sputnik Srbija
Stefan Pot

„Niko nije pravio pritisak, prvo je bilo da se prođu kvalifikacije za Ligu šampiona, a posle toga je korak po korak. Kako smo ostvarivali te rezultate, ne mogu da kažem da su porasli apetiti, ali... Ljudi i dalje ne prave pritisak, samo radimo kako smo do sada to činili i to je najbolji recept da bi se napravilo nešto. Ne treba očekivati ogromno, već treba da idemo kao što smo do sada i mislim da će to dati dobar rezultat“, kaže Pot.

Možda i ključ u odličnoj igri Igokee je što u timu nastupaju košarkaši koji su dobro upoznati sa sistemom ABA lige i što su svi prethodno bili među nosiocima u svojim klubovima.

Marko Jošilo je došao kao jedan od najboljih igrača Krke, Edin Atić je bio važan šraf u Megi, Pot je godinama bio okosnica FMP-a, a tu su još i Antabija Voler, Stefan Fundić, Nikola Jovanović i ostali koji imaju iskustvo igranja u regionalnom takmičenju.

„Sigurno da je to bitan faktor i to je doprinelo, ali nema nikakvih pravila. Dešavalo se i sa mnogo skupljim timom da Igokea bude na lošijem mestu, te nije mogla da posloži kockice kao što je to urađeno ove godine. Sada se desilo da je sve na mestu i da nas sreća prati. Saglasan sam da je važan faktor da dosta igrača zna kako se igra u ABA ligi, a da su ostali košarkaši koji su došli sa strane isto vrlo brzo ukapirali kakav je sistem takmičenja i jačina protivnika“.
© Foto : ABA/Mega Sokerbet/Ivica VeselinovStefan Pot
Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali... - Sputnik Srbija
Stefan Pot

Kratko smo se dotakli situacije sa virusom korona.

„Specifična situacija sa kojom se svi prvi put susrećemo. Nismo u onom ritmu kao kada smo pre igrali. Pre si znao šta te čeka, a sada se strepi za svaki sledeći meč i gledaš da li će se igrati. Sve zavisi od rezultata na testu. Jeste čudno i izbaci iz ritma, ali mi smo profesionalci, tu smo da budemo fokusirani za svaki trening i utakmicu pa kad ona dođe. Imamo tu sreću da igramo dva takmičenja, pa nemamo toliki raskorak u utakmicama“.

Igokea je ove godine pobedila Crvenu zvezdu i Partizan na domaćem terenu, čime su samo potvrdili kvalitet tima.

„U Laktašima se ispostavilo da igramo baš dobro, iako smo u prvom kolu kiksnuli protiv Mege. Lupili su nam šamar, probudili smo se i počeli da igramo dobro. Možda je bilo dobro što nam se to desilo. I u Ligi šampiona i u ABA igramo požrtvovano i jako, u svaki meč ulazimo da pobedimo i mislim da imamo respektabilan roster gde ne treba da se plašimo nikoga, već da igramo svoju igru“, kaže Pot.

Ekipa Dragana Bajića je na tačno polovini šampionata, ostalo joj je još trinaest utakmica do kraja, a Pot je otkrio šta misli koje će utakmice biti ključne.

„Jačina našeg tima pokazaće se u utakmicama gde smo na papiru favoriti. To će biti jedini pokazatelj da li smo spremni za plej-of ABA lige. Sa drugima, koji su favoriti protiv nas, tu nemamo šta da izgubimo, daćemo maksimum i nijanse će odlučivati. Ključ će biti protiv ekipa protiv kojih smo na papiru jači. U dobrom smo ritmu i nadam se da ćemo pobediti na tim mečevima, a protiv favorita da se borimo za plasman gore“, kaže Pot za Sputnjik.

© Foto : ABA/Mega Sokerbet/Ivica VeselinovStefan Pot
Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali... - Sputnik Srbija
Stefan Pot

Plejmejker Igokee smatra da bi Mornar mogao da pomrsi račune Zvezdi, Budućnosti, pa i Cedevita Olimpiji.

„Mega je ove sezone napravila vrhunski posao, oni su iznenađenje za sve. Što se tiče ekipa sa većim budžetima, Mornar je sjajan i vidi se da žele da napadnu ABA ligu. Biće jako zanimljiv kraj ABA i mislim da će mnogim ekipama, koje su pre osvajale prvenstvo, pomrsiti račune. Nadam se da ćemo svi biti zdravi i da nas čeka zanimljivo proleće gde će se odlučiti ko će na Fajnal-for“.

„Došao sam ove sezone, pre sam bio u nekim drugim sistemima, drugačijeg od ovog. Radimo dobar posao, trener Bajića nas je skautirao i očigledno je napravio jako dobar posao što pokazuju i rezultati, a oni su najbitniji“.

Pot je bivši košarkaš Partizana i kratko smo ga pitali da prokomentariše tešku situaciju u najtrofejnijem srpskom košarkaškom klubu.

„To je klub gde sam igrao i uvek ima mnogo turbulencija. Sada se proširila liga, Partizan je ušao sa novim trenerom i očekivanjima iz prošle godine. To je nešto što ih je pojelo jer su prošle godine igrali na nivou iznad svih“, kaže Pot i dodaje:

„Ipak, promenio se trener koji je očigledno igrao važnu ulogu. Šćepanović je došao, mislim o njemu sve najbolje, ali nije uspeo da se snađe. Kada tako sklizneš na početku jako je teško da se vratiš u ritam. Voleo bih da vidim Partizan gore, ali koliko je to realno ne znam. Imali su mnogo kikseva što nisu smeli da dozvole. Na njima je da nastave da se bore i da vide dokle će doći. Kažem još jednom, jako je teško kada se na početku ne sklope kockice“.

Pot ove sezone igra dobro, na parketu provodi oko 20 minuta i prosečno beleži osam poena, 2,5 skoka i četiri asistencije – indeks 10,4.

© Foto : ABA/Igokea/Nikola VurunaStefan Pot u duelu sa Korijem Voldenom
Pot za Sputnjik: Probudio nas je šamar od Mege – voleo bih da vidim Partizan u vrhu, ali... - Sputnik Srbija
Stefan Pot u duelu sa Korijem Voldenom

Do kraja sezone ima ugovor sa Igokeom, a onda će videti šta i kako dalje.

„Voleo bih da se oprobam negde drugde, što ne znači da će tako biti. Ovde sam do kraja sezone, imam ugovor sa Igokeom, napravili smo sjajnu priču, a šta će se desiti na kraju sezone niko ne zna“.

Pot je prethodnih godina bio član reprezentacije u kvalifikacijama za Svetsko, a sada i Evropsko prvenstvo.

Srbiji je potrebna pobeda u poslednjem „prozoru“ kako bi se plasirala na šampionat Starog kontinenta, a Pot ističe da ne sumnja u uspeh.

„Te kvalifikacije su napravile veliki bum u košarci, pogotovo što taj sistem nikada nije postojao u košarci, kao što je u fudbalu. Pravila dozvoljavaju nekima da igraju, a nekima ne. Jako specifično za sve nas, trenere, igrače, klubove, celu košarkašku organizaciju. Meni, iskreno, odgovara da vidim drugare, radim malo sa nekim drugim i meni prija. Za druge ne znam. Pripremamo se za još jedan prozor i verujem da ćemo biti maksimalno spremni i da ćemo minimum pobediti na jednom meču, a nema sumnje da ćemo ići na pobedu u oba duela“.

Na kraju intervjua pitali smo ga za saradnju sa Igorom Kokoškovim.

„Ne mogu rečima da opišem kakav je čovek, a onda i stručnjak. Do sada u karijeri nisam radio ni sa kim kao što je on. Samo reči hvale, bio sam, da ne kažem iznenađen, na kom nivou vodi ekipu i kakav ima pristup sa igračima. Fasciniram sam i očaran njegovim radom i voleo bih da radimo i dalje u budućnosti. Oduševljava energijom i radom“, zaključio je Pot.

Plasman obezedio SofaScore LiveScore

Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu

„Munja“ dominira u Poljskoj i za Sputnjik otkriva ko je novi Amerikanac u Partizanu

Bogdan Karaičić za Sputnjik: Saša je pričao sa Nedovićem, dajmo Igoru šansu da pomogne Srbiji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala