Nova američka administracija tražiće produžetak sporazuma o kontroli strateškog naoružanja sa Rusijom

CC BY 2.0 / Megan Eaves / Flickr / Nuklearne rakete
Nuklearne rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova američka administracija planira da se veoma brzo angažuje na produžetku sporazuma o strateškom naoružanju (Novi START), rekao je Entoni Blinken, koga je novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden predložio za državnog sekretar.

Blinken je to rekao tokom saslušanja u Senatu, koji treba da potvrdi njegov izbor.

„To je nešto sa čime moramo da se suočimo veoma brzo, jer nam se krajnji rok približava. Tražićemo produžatak, izabrani predsednik treba da odluči koliko će on trajati“, rekao je Blinken. On je pohvalio Rusiju što je ispunila svoje obaveze prema poslednjem sporazumu između dve zemlje.

„Prema onome što sam video, prema onome što je administracija Donalda Trampa izvestila, kada je u pitanju Novi START, Rusija je bila veoma dobra u odnosu na svoje obaveze. Novi START nije nikakav poklon koji dajemo Rusiji. On je očigledno i u našem interesu u smislu da nam daje predvidivo ograničenje jezgra ruskog nuklearnog arsenala, kao i da nam daje ogroman pristup podacima i kontrolama koje inače ne bismo imali“; rekao je on.

Blinken je naveo da nisu kontaktirali Rusiju po tom pitanju, jer Bajdenov tim poštuje princip da država ima jednog predsednika, onog kome teče mandat.

U isto vreme, kandidat za šefa Pentagona Lojd Ostin naveo je u pisanom svedočenju Senatu da je „pitanje produžetka Novog START-a sa Rusijom u nacionalnom interesu SAD“.

Novi START, poslednji preostali sporazum dve države o kontroli strateškog naoružanja, ističe 5. februara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala