Milova ključna bitka za vlast – lokalni izbori u Nikšiću

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lokalni izbori u Nikšiću koji se održavaju 14. marta, po mnogima biće ključna bitka koja će pokazati da li je Milo Đukanović odista politička prošlost ili je i dalje vitalan.

Osim borbe za prevlast u drugom po veličini crnogorskom gradu, ovi izbori nosiće i ogroman simbolički značaj, ali i poruku da li je smjena vlasti u Crnoj Gori nepovratan proces. Demokratska partija socijalista (DPS) sa koalicionim partnerima je decenijama vladala Nikšićem, dok su na izborima 30. avgusta bili ubjedljivo poraženi sa 7.351 glasom više.

DPS angažovao sve resurse u Nikšiću

Svjesni toga, u DPS su upregli sve resurse kojima raspolažu ne bi li odbranili vlast u Nikšiću, a u taj grad je po specijalnom zadatku poslat i doskorašnji ministar i potpredsjednik DPS-a Milutin Simović, kojeg je Đukanovićeva partija nakon gubitka parlamentarnih izbora postavila za gradonačelnika grada pod Trebjesom.

Takođe, lokalni izbori u Nikšiću donijeće i neke nove političke snage, pa će ovog puta prvi put nastupiti i tzv. „Patriotsko-komitski savez“ (PKS), kao i nedavno formirani Građanski pokret Crne Gore. S obzirom da se radi o strankama koje su bliske DPS, ali ipak upitne snage, postoji velika vjerovatnoća da će ove partije nastupiti zajedno sa DPS-om u nekoj vrsti „pro-komitskog“, „suverenističkog bloka“.

I opozicija će imati jednu veliku koaliciju

Na drugoj strani, opozicija će takođe nastupiti sa makar jednom velikom koalicijom – „Za budućnost Nikšića“, dok je za sada i dalje neizvjesno kako će na izbore nastupiti „Demokrate“ i „Demos“. Za sada je jedino izvjestan samostalan nastup Građanskog pokreta URA.

U Nikšiću će takođe po prvi put nastupiti i nova politička snaga čiji je naziv – „Za život Nikšića”, a u čijem odboru su nikšićki ljekari i intelektualci, koji su zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija. Nezvanično kruže glasine da bi i ovaj pokret mogao postati dio široke koalicije „Za budućnost Nikšića“, koju će i ovog puta činiti većina stranaka koje su bile i na listi „Za budućnost Crne Gore“ koja je odnijela ključnu prevagu na izborima 30. avgusta.

Istovremeno, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić juče je putem Tvitera poručio da ne stoji iza lista „Za budućnost Nikšića“ i „Za život Nikšića“, ali i da će podržati sve stranke i liste koje imaju namjeru da Demokratsku partiju socijalista (DPS) i u Nikšiću pošalju u prošlost.

DF optužuje DPS za zloupotrebu policije

Funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović pozvao je danas na konferenciji za medije ministra MUP-a Sergeja Sekulovića i v.d. direktora ANB-a  Dejana Vukšića da stanu na kraj zloupotrebama DPS-a koji policiju u Nikšiću koristi za kampanju „siguran glas”. 

Podsjetimo na kraju da lokalnu vlast u Nikšiću vrše DPS i Socijaldemokrate(SD) jer je opozicija 2017. bojkotovala izlazak na birališta. DPS je tada osvojio 21.104 glasa, Socijaldemokrate 2.324, nevažećih listića je bilo 2.894, a biračko pravo su iskoristila 26.322. građanina.

Ovog puta, pravo glasa na martosvkim izborima u Nikšiću će, prema podacima MUP-a, imati 58.544 građana. Kako je navedeno u Planu kontrole i nadzora za izbornu kampanju koji je usvojila Agencija za sprečavanje korupcije, iz tekućeg budžeta za finansiranje kampanje obezbijeđeno je 48.552 evra.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala