Kremlj: Putin uvek bio za razvoj odnosa sa SAD

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je i ostao pobornik razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali već nekoliko godina njegovo raspoloženje ne nailazi na uzajamnost preko okeana, izjavio je portparok Kremlja Dmitrij Peskov.
„Znate da je Putin bio i ostao pobornik razvoja rusko-američkih odnosa, jer bez normalnih odnosa dveju sila nemoguće je govoriti o stabilnom svetu. Nažalost, ovakav Putinov stav već dugi niz godina nije uzvraćen preko okeana“, rekao je Peskov novinarima.

Produženje sporazuma o nuklearnom oružju

Portparol je dodao da bi Kremlj pozdravio kada bi Amerikanci pokazali stav prema očuvanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, ali napori bi trebali biti zasnovani na poštovanju međusobnih interesa.

„Naravno, naši stručnjaci su dobro upoznati sa glavnim pristupima gospodina Blinkena temi rusko-američkih odnosa. Stoga, ako ova njegova osnovna ideologija nije pretrpela nikakve promene, mi savršeno dobro shvatamo šta možemo očekivati“, odgovorio je Peskov na pitanje kako Moskva ocenjuje Blinkenovu retoriku i izjavu o izgledima za razvoj odnosa sa Rusijom.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin Zapadu: Zašto mislite da smo budale?

Peskov je takođe podsetio da se Rusija dosledno zalaže za očuvanje „ovog najvažnijeg i osnovnog dokumenta sa stanovišta svetske stabilnosti i bezbednosti“.

„I zato, ako naše američke kolege zaista pokažu političku volju da se ovaj dokument sačuva putem njegovog prvobitnog produženja, to može samo da se pozdravi. Ali istovremeno, napori na njegovom produžavanju i dalje treba da budu u skladu sa uzajamnim poštovanjem i uzimanjem u obzir zajedničkih interesa“, istakao je Peskov.

Ranije je objavljeno da je kandidat za mesto američkog državnog sekretara Entoni Blinken, govoreći na saslušanju senatskog odbora, izjavio da SAD žele da produže Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Kontakti sa Trampom i Bajdenova inauguracija

Komentarišući izjave bivšeg kandidata za predesednika SAD Hilari Klinton da bi trebalo da se otkrije da li je Tramp razgovarao sa Putinom, portparol Kremlja istakao je da na dan upada u Kapitol nije bilo telefonskih kontakata između ruskog i američkog predsednika.

Što se tiče inauguracije, Peskov je rekao da se Kremlj ne priprema za inauguraciju izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, jer se za Rusiju ništa neće promeniti.  

„Kremlj se ne priprema za inauguraciju. Za Rusiju se ništa neće promeniti, jer kako je Rusija živela mnogo stotina godina, nastaviće da živi, tražeći dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Da li će u Vašingtonu postojati odgovarajuća uzvratna politička volja, to će zavisiti od gospodina Bajdena i njegovog tima“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li će se nešto promeniti za Rusiju dolaskom Bajdena u Belu kuću.

Portparol je dodao i da je predsednik Putin već čestitao Bajdenu pobedu na američkim predsedničkim izborima.

Bajdenova inauguracija biće održana u sredu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala