„Prvi drugi gospodin“ – ko je Dag Emhof?

© REUTERS / ERIN SCOTTNovoizabrana američka potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhofa dok volontiraju na Dan Martina Lutera Kinga u Vašingtonu
Novoizabrana američka potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhofa dok volontiraju na Dan Martina Lutera Kinga u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suprug novoizabrane američke potpredsednice Kamale Haris danas će postati „prvi drugi gospodin“. Advokat rođen u Njujorku Dag Emhof tokom svoje 30-godišnje karijere radio je za razne korporacije, ali njegov najmudriji potez u karijeri možda je brak sa tadašnjom kalifornijskom državnom tužiteljkom Kamalom Haris, koja je nova američka potpredsednica.

Politička korektna ali gramatički zbunjujuća, Emhofova titula dolazi usled njegove tvrdnje da je on prvi jevrejski supružnik američkog predsednika ili potpredsednika.

Zbrka je kulminirala kada je Emhof za muški časopis „Dži-Kej“ izjavio: „Možda sam prvi drugi gospodin, ali znam da neću biti poslednji“. Na svojoj stranici na Tviteru rekao je da je „uradio domaći zadatak“ o tome kako ispuniti ceremonijalnu ulogu koju je nekada imala Džil Bajden, a koja je unapređena u prvu damu.

 

​Poput Bajdena i Harisove, Emhof je advokat. Venčao se sa Kamalom 2014. godine, pre nego što je nakratko postala senator države. Emhof ima dvoje dece sa bivšom suprugom, od koje se razveo 2008. godine. Emhof je podneo ostavku na mesto u advokatskoj kancelariji „DLA Pajper“ u novembru da bi radio u Bajdenovom timu.

„Gospodin Emhof sarađuje sa Bajden-Haris tranzicionim timom na razvoju portfelja, na koji će se usredsrediti kako bi podržao rad administracije“, rekao je tada portparol kampanje.

Pravna prošlost

Emhof, koji ima licencu za bavljenje advokaturom u Kaliforniji i Vašingtonu, radio je u kancelariji firme u Los Anđelesu od 2017. godine. Zastupao je „velike domaće i međunarodne korporacije i neke od najistaknutijih pojedinaca i influensera u parničnim sporovima složenog poslovanja, oko nekretnina i intelektualne svojine“, piše u Emhofovom profilu na veb lokaciji „DLA Pajper“. Kancelarija firme u Vašingtonu specijalizovana je za političko lobiranje, a ne za pravo.

„Drugi gospodin“ rođen je u Njujorku, a počeo je da radi kao parnični advokat u industriji zabave. Po završetku Kalifornijskog državnog univerziteta i Pravnog fakulteta 1990. godine, radio je u glavnoj kalifornijskoj advokatskoj firmi „Pilsberi“ a zatim je prešao u specijalizovanu kompaniju „Butik Belin Revlings end Badal“.

Emhof je 2000. godine osnovao sopstvenu firmu sa partnerom Benom Vajtvelom. Otkupila ih je kompanija „Venabl LLP 2006. godine“, a Emhof je postavljen za generalnog direktora na Zapadnoj obali. Njegovi korporativni klijenti bili su maloprodajni gigant „Volmart“ i velika farmaceutska multinacionalna kompanija „Merk“.

Šanse za promociju prava

Emhof je obećao da će iskoristiti što je supružnik druge najmoćnije osobe u zemlji da bi skrenuo pažnju na „pristup pravdi“. U tvitu u utorak Trampovo predsedništvo – prvo koje je izbeglo umešanost u veliki novi sukob od Herberta Huvera, koji je funkciju napustio pre 88 godina „ nazvao je „mračnim poglavljem“ u istoriji SAD.

 

Ali „prvi drugi gospodin“ mogao bi da postane prvi prvi gospodin ako povremeno zbunjeni Bajden, najstariji čovek koji je ikada preuzeo predsedništvo SAD, ne uspe da iznese svoj mandat – kao što su kritičari uveliko predviđali, uključujući i Trampa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala