Kandidat za šefa Pentagona: Glavni izazovi – Rusija i Kina

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEPenzionisani američki general Lojd Ostin
Penzionisani američki general Lojd Ostin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za novog šefa Pentagona Lojd Ostin smatra da su za Sjedinjene Države glavni izazovi – Rusija i Kina.

„Smatram da su u Nacionalnoj strategiji odbrane iz 2018. godine Kina i Rusija ispravno nazvane glavnim izazovima koji narušavaju globalnu atmosferu bezbednosti. Ipak, mislim da je Kina glavni prioritet zbog uspona i obima njene vojne modernizacije“, rekao je Ostin tokom saslušanja u Senatu uoči inauguracije izabranog predsednika Amerike Džozefa Bajdena.

Kada je o Rusiji reč on ističe da je u cilju obuzdavanja potrebna složena strategija koja bi obuhvatila različita ministarstva i institucije Amerike, saveznike i privatni sektor.

„Ruska pretnja nastavlja da se razvija u pravcu koji podrazumeva ‘tvrdu’ i ‘meku’ silu uz upotrebu hibridne taktike. Takve operacije su višeslojne, složene i usmerene na širenje ruskog uticaja u čitavom svetu“, navodi Ostin.

Prema njegovim rečima, Pentagon u mnogim aspektima hibridne vojne strategije ne može da postigne uspeh bez jedinstvenih, integrisanih napora partnera iz drugih institucija i saveznika, posebno u sferi diplomatije, naoružanja, kao i u bezbednosnoj, obaveštajnoj i informativnoj sferi.

O situaciju na Arktiku

Ostina brine i uticaj Rusije i Kine na Arktiku.

„Klimatske promene aktivno menjaju prirodni pejzaž Arktika i strateški balans. Arktik ubrzano postaje region geopolitičke konkurencije i ja sam ozbiljno zabrinut zbog nagomilavanja ruskih oružanih snaga i agresivnog ponašanja Rusije na Arktiku i celom svetu. Isto tako sam zabrinut zbog namera koje Kina ispoljava u tom regionu“, rekao je Ostin.

Kako je istakao, ako njegov izbor za šefa Pentagona bude potvrđen on će razmotriti situaciju i posavetovati sa saveznicima i partnerima u pogledu strategije, razmeštanja snaga i naoružanja neophodnih za održanje stabilnosti na Arktiku, kao i u cilju zaštite Amerike, njenih ekonomskih interesa i obuzdavanja agresije.

Istovremeno je rekao da očekuje nastavak saradnje sa Rusijom na Arktiku.

„Amerika ima dugu istoriju saradnje sa Rusijom na Arktiku i nadam se da će se to nastaviti“, rekao je on.

Rusija i Kina pretnja i u kosmosu

Kina i Rusija za Ostina predstavljaju ozbiljnu pretnju interesima Amerike i u kosmosu.

„Kosmos je već postao poprište konkurencije velikih država. Aktivnosti Kine i Rusije u kosmosu predstavljaju ozbiljnu i narastajuću pretnju nacionalnim interesima SAD u oblasti bezbednosti“, naveo je Ostin.

Rusija je ključni protivnik a Kina narastajuća pretnja, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je ustanoviti „globalna pravila ponašanja“ u kosmosu i obuzdavati potencijalne pretnje.

Sajber napadi i uloga Rusije

Osvrnuo se i na optužbe da je Rusija iza sajber napada na SAD. Ukoliko se utvrdi da je Rusija za to kriva treba da bude pozvana na odgovornost, rekao je Ostin.

„FBI i Agencija za nacionalnu bezbednost su te aktivnosti pripisali Rusiji. Smatram da ako je tako Rusija treba da odgovara“, rekao je Ostin.

Budući šef Pentagona tvrdi i da Rusija želi da destabilizuje Ukrajinu i Gruziju i da u tu svrhu koristi i svoju flotu.

„Vojno-pomorska aktivnost Rusije u Crnom moru i u istočnom Sredozemlju je verovatno ima za cilj podršku pritisku koji je deo kampanje Rusije za destabilizaciju Ukrajine i Gruzije i koja treba da predatavlja izazov za operacije SAD i saveznika“, rekao je on.

Osim toga, naglasio je da je za Ameriku neophodan ubrzani razvoj protivraketne odbrane, uključujući presretače supersoničnih raketa.

„Ako moj izbor bude potvrđen ja ću raditi na jačanju napora u cilju suprotstavljanja čitavom spektru raketnih pretnji, uključujući nastavak razvoja integrisane arhitekture vazdušne i raketne odbrane za potrebe regionalne i unutrašnje odbrane, kao i ubrzani razvoj potencijala za odbranu od supersoničnih raketa“, rekao je Ostin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala