Kakvu reformu američka agencija planira za visoko školstvo na Kosovu?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKakvu reformu američka agencija planira za visoko školstvo na Kosovu?
Kakvu reformu američka agencija planira za visoko školstvo na Kosovu? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) razmatra mogućnost da na Kosovu sprovede program reorganizacije tamošnjeg sistema višeg obrazovanja kako bi taj sektor društva postao glavni pokretač kosovske privrede.

Kako proizlazi iz dokumenta u koji je RT imao uvid jedan od ciljeva da se „prošire mogućnosti“ učešća građana u privrednom životu Kosova.

„Naša delatnost će doprineti sveobuhvatnom ekonomskom rastu Kosova putem efikasnijeg usaglašavanja navika mladih i potreba tržišta. Pored toga, to će doprineti stvaranju prostora za aktivno i konstruktivno angažovanje mladih u demokratskim procesima, a doprineće i socijalnom jedinstvu“, navodi se u dokumentu.

U američkoj agenciji polaze od toga da je za postizanje ovih ciljeva potrebno da se utvrdi čime su izazvani postojeći problemi i da se stvore uslovi za iznalaženje „jedinstvenih i inovacionih“ metoda eliminisanja tih problema.

Tako, Agencija je za pripremnu fazu sastavila spisak pitanja i obratila se zainteresovanim stranama da na njih daju odgovore.

Akcenat je posebno stavljen na to kako se mogu ojačati veze između naučne zajednice, vlasti, nekomercijalnih organizacija i privatnog sektora kako bi se sistem višeg obrazovanja pretvorio u sistem koji će biti glavni pokretač kosovske privrede.

Pitanja američke Agencije odnosila su se i na to na koje aspekte sistema višeg obrazovanja se treba usredsrediti „s političke tačke gledišta“ i ko će iz sfere biznisa i industrije najverovatnije biti spreman da sarađuje sa USAID kako bi se podigao nivo predavanja u obrazovnim ustanovama.

Kako je ranije saopšteno, američka Agencija razmatra mogućnost da u narednih pet godina izdvoji pet miliona dolara za razvoj civilnog društva na Kosovu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala