Japan i Rusija: Da li je dato „crveno svetlo“ pregovorima o Kurilima

© Sputnik / Sergeй Krasnouhov / Uđi u bazu fotografijaOstrvo Iturup Kurilskog arhipelaga
Ostrvo Iturup Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski premijer Jošihide Suga u obraćanju parlamentu ponovo je potvrdio da se suverenitet Tokija proteže na sva četiri „severna ostrva“, kako u Japanu nazivaju Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai.

On je u sredu govorio u parlamentu. Opozicija ga je pitala da li je istina da je za pregovore sa Rusijom dato „crveno svetlo“.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin se tokom telefonskog razgovora na najvišem nivou u septembru prošle godine dotakao pitanja nastavka dijaloga o mirovnom sporazumu. Dakle, ciljanje na crveno svetlo na semaforu ne pogađa metu. Predmet mirovnih pregovora je pripadnost sva četiri ostrva“, odgovorio je premijer Japana.

On je dodao da je zajednička ekonomska aktivnost potrebna kako bi se rešio problem „uzimajući u obzir činjenicu da se ne naruši pravni položaj obeju strana“.

Suga je ranije izjavio da namerava da razvija odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala