Iznenadni upad: Kako je izgledala albanska racija u srpskom mestu na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Bojan SlavkovicPolicija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice //
Policija tzv. Kosova pored puta blizu Kosovske Mitrovice // - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više kosovskih policajaca iznenada je upalo u dvorište, a zatim u moju kancelariju, pokazali su nalog za pretres, tražili „nelegalnu vakcinu“ protiv korone, opisuje za Sputnjik dr Saša Krstičić, direktor Doma zdravlja Štrpce, kako je izgledala albanska racija danas u ovom srpskom mestu na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo na mnoge stvari navikli, ali uopšte nije bilo prijatno. Lekari i sestre su uznemireni, ali i svi ljudi ovde u Štrpcu. Na takvom smo području da nikad ne znate šta možete da očekujete“, uzbuđeno nam priča Krstičić.

On je danas bio sprečen da se bavi svojim pacijentima. U ovu ustanovu na Kosovu i Metohiji nešto pre podne sa policijom su došli inspektori Ministarstva zdravlja Kosova. Među njima je bio i glavni farmaceutski inspektor.

© Flickr / David BaileyUlazak u Štrpce na Kosovu i Metohiji
Iznenadni upad: Kako je izgledala albanska racija u srpskom mestu na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Ulazak u Štrpce na Kosovu i Metohiji

"Došli su sa prijavom da mi posedujemo vakcinu protiv korona infekcije i da planiramo da vakcinišemo naše stanovništvo. Ja sam odmah rekao da je nemamo, ali oni nisu verovali, pa su sa nalogom obavili pretres naših prostorija u kojima se čuvaju vakcine. To je odeljenje za vakcinaciju, a zatim su pretresli i hirurgiju, ali i kovid ambulantu. Naravno, tamo su našli samo vakcine za redovnu vakcinaciju dece", priča nam vidno potresen dr Krstičić.

Albancka racija u Štrpcu, srpskom mestu na KiM

On dodaje da je inspektorima objasnio da će srpsko stanovništvo biti vakcinisano na teritoriji centralne Srbije, da je ta odluka već doneta i da se nikada nije razmatrala mogućnost da se vakcine dovezu u Štrpce.

"Posle pretresa su napravili zapisnik u kome na albanskom, a ja sam tražio i na srpskom, pošto je to takođe zvanični jezik na Kosovu i Metohiji, piše da nisu našli vakcinu protiv kovid infekcije. Potpisali smo taj zapisnik. Oni su rekli da je svako posedovanje takve vakcine ilegalno i da povlači krivičnu odgovornost, jer je, navodno, ta vakcina nekim kanalima ušla na teritoriju Kosova i Metohije", kaže Krstičić.

On je ovu izjavu shvatio kao vrstu upozorenja i nije mogao da veruje šta je čuo.

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografija"Vakcine u Štrpcu nema, naši pacijenti će je primiti na teritoriji centralne Srbije", kaže dr Krstičić.
Iznenadni upad: Kako je izgledala albanska racija u srpskom mestu na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
"Vakcine u Štrpcu nema, naši pacijenti će je primiti na teritoriji centralne Srbije", kaže dr Krstičić.

I Albanci se leče u Domu zdravlja

U opštini Štrpce 70 odsto stanovnika su Srbi, a 30 odsto Albanaca živi uglavnom u selima. Oni takođe koriste usluge Doma zdravlja.

"Naravno da ne pravimo razliku između pacijenata, imamo i ski centar Brezovica, tamo se često dešavaju povrede, prelomi. Naše ekipe uvek gore dežuraju u ambulanti hotela i kad god je neko povređen, polomljen, a uglavnom su to Albanci, uradi se imobilizacija, pa terapija. Te pacijente dovezemo uvek ovde na snimanje, ako je potrebno dalje bolničko lečenje, mi ih vozimo u Prištinu ili Uroševac".

Jedva prenose opremu za pacijente

Direktor Doma zdravlja Štrpce kaže da pretres zbog tobožnjih nelegalnih vakcina nije prvi problem u vreme pandemije. Od samog početka krize sa koronom, oni imaju problem kada prenose ličnu zaštitnu opremu iz Srbije.

"Idemo iz Niša preko Merdara i uvek je problem. Prošli put naš šofer koji je preuzeo tu opremu, maske, rukavice i jendokratne mantile, alkohol i dezinfekciona sredstva, umalo da dobije krivičnu prijavu, jer za njih je i to ilegalno. Neverovatno je da u doba korone, u mestu gde postoji mešovito stanovništvo, ne dozvole ljudima da prenesu maske, a oni nisu našli rešenje kako da nam dostave mantile ili alkohol, toga se nisu setili", kaže dr Krstičić.

On ističe da je, u najmanju ruku, s obzirom na situaciju sa koronom, bilo za očekivati da inpekcija dođe sa nekim predlogom.

© Flickr / David BaileyU Domu zdravlja leče se i Albanci koji žive u okolnim selima. Sve koji se povrede u ski centru Brezovica ovde dovoze na snimanje, ali i prevoze u veće centre, Prištinu ili Uroševac.
Iznenadni upad: Kako je izgledala albanska racija u srpskom mestu na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
U Domu zdravlja leče se i Albanci koji žive u okolnim selima. Sve koji se povrede u ski centru Brezovica ovde dovoze na snimanje, ali i prevoze u veće centre, Prištinu ili Uroševac.

"Bilo bi normalno, u cilju zaštite svih, da su rekli, mi imamo ingerencije na ovoj teritoriji, dobićete vakcinu, napravićemo popis stanovništva, vakcinisaćemo. To nisu rekli, došli su da traže nepostojeću nelegalnu vakcinu koja je, kažu, došla sa teritorije centralne Srbije".

Na pitanje, da li bi kao direktor Doma zdravlja prihvatio vakicnu koja stigne iz Prištine naš sagovornik kaže da svako ima pravo da se leči tamo gde želi.

"Naši se pacijenti leče u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, ne leče se u Prištini. Stvar je poverenja gde će ko da se leči. Izvinjavam se, ali naši pacijenti imaju poverenje u institucije Republike Srbije. Imamo svakodnevno transport onkoloških pacijenata, onih koji idu na hemioterapiju".

Vakcina uz konsultacije sa Srbijom

Upitan kako će reagovati ako vakcina protiv kovida 19 ipak stigne iz Prištine u Dom zdravlja Štrpce, dr Krstičić kaže da neće reagovati pre konsultacije sa državom Srbijom, odnosno našim Ministarstvom zdravlja.

"Radim isključivo pod ingerencijom Republike Srbije, a trenutno radimo na tome da se organizuje prevoz, da se hronični bolesnici, oni koji rade u crvenim zonama, medicinski radnici, vakcinišu u centralnoj Srbiji. Da li će to biti Kuršumljija ili Raška, to će zavisiti od udaljenosti. Vakcinu će primiti svi naši pacijenti koji to žele", kaže ovaj lekar, inače specijalista interne medicine.

Kancelarija za KiM ocenila je da ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati nehumano ponašanje Prištine i da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja zaštite i lečenja Srba Kosovu i Metohiji.

"Kancelarija za KiM i Srbija su tokom čitave epidemije preduzimali nediskriminatorske mere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, ne praveći nikakve razlike po nacionalnoj ili verskoj osnovi, i to je jedini ispravan i civilizovan način u suočavanju sa zajedničkom pretnjom", navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala