Inspektori iz Prištine i policija upali u Dom zdravlja u Štrpcu, tražili vakcine protiv korone

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Policija samoproglašene države Kosovo
Policija samoproglašene države Kosovo  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, upala je danas u Dom zdravlja u Štrpcu, koji radi u okviru zdravstvenog sistema Srbije i tražila vakcine protiv kovida 19, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je izvršen pretres na odeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i odeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

Inspektori su sačinili zapisnik u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja je upozoren da je posedovanje, kako je u zapisniku navedeno, "nelegalno nabavljenih vakcina", krivično delo.

Kancelarija za KIM ocenjuje da ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Kancelarija za KiM i Srbija su tokom čitave epidemije preduzimali nediskriminatorske mere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, ne praveći nikakve razlike po nacionalnoj ili verskoj osnovi, i to je jedini ispravan i civilizovan način u suočavanju sa zajedničkom pretnjom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Kancelarija za KiM svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o anticivilizacijskom postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Navodi se takođe da u okviru masovne vakcinacije protiv kovida 19, koja se sprovodi u Srbiji, pravo na vakcinu ostvaruju i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista najoštrije je osudila, kako navodi, sraman i anticivilizacijski upad kosovskih inspektora u prostorije Doma zdravlja u opštini Štrpce.

Zatražila je od UNMIK-a, KFOR-a, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju i spreče ovakvo iživljavanje nad srpskim lekarima i građanima na Kosovu i Metohiji.

"U trenutku kada se čitav svet suočava sa posledicama ove opake pandemije, i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene", navodi Srpska lista.

Kažu da još jednom žele da potvrde da je ovo još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku prištinskoj vladi, ali i da će znati, da pamteći ovakvo ponašanje, dobro procene sa kim će biti u koaliciji nakon predstojećih vanrednih izbora., prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala