„Želim da ujedinim Ameriku“: Bajdenov prvi predsednički govor

© AFP 2023 / JOE RAEDLEDžo Bajden i Kamala Haris sa partnerima stigli na inauguraciju
Džo Bajden i Kamala Haris sa partnerima stigli na inauguraciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. On je u prvom predsedničkom govoru poručio kako želi da ujedini Ameriku.

Bajden se zakleo pred sudijom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom.

Pre njega, zakletvu je položila potpredsednica Kamala Haris pred sudijom Vrhovnog suda SAD Sonjom Sotomajor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić čestitao Bajdenu: Nema ništa časnije od služenja domovini

Novi predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je u ovom trenutku pobedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

On je u prvom govoru kao predsednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj - demokratija.

„Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobedila“, rekao je Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija virusa korona, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

„Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad“, rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

„Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge“, poručio je Bajden.

Bajden je zahvalio svojim prethodnicima iz Demokratske i Republikanske stranke, uključujući i one koji nisu mogli da prisustvuju inauguraciji.

„Zahvaljujem im se iz dubine svog srca. Znam otpornost našeg Ustava i snagu, snagu naše nacije, kao i predsednik Karter sa kojim sam razgovarao sinoć, a koji ne može sada da bude sa nama, a koga pozdravljamo“, rekao je Bajden.

On je dodao da zna da „moć dolazi polaganjem svete zakletve koju su položili bivši predsednici“.

„Upravo sam položio svetu zakletvu koju su položile sve patriote. Zakletvu koju je prvi položio Džordž Vašington. Ali američka priča ne zavisi ni od koga od nas, ni od nekih od nas, već od svih nas“, rekao je 46. američki predsednik.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala